İstanbul'daki klasik batı müziği etkinliklerinin aktör ve dinamikleri
Actors and dynamics of classical western music activities in Istanbul
  1. Tez No: 636832
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DAMLA YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Klasik Batı müziği, Klasik Batı müziği etkinlikleri, Istanbul, Western Classical music, Western Classical music organizations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, günümüz İstanbul'unun kültür-sanat yaşamını ele alır; bu yaşam içinde Klasik Batı müziği etkinliklerinin hangi kişi ve kuruluşlar tarafından, nasıl organize edildiğini, organizasyon sürecinin parametrelerini anlamayı amaçlar. Bu doğrultuda önce Osmanlı İstanbul'unda Klasik Batı müziğiyle ilk temasların kimler aracılığıyla gerçekleştiği, on dokuzuncu yüzyılda Klasik Batı müziği etkinliklerinin İstanbul'un kültür-sanat yaşamının parçası hâline gelişi, bununla bağlantılı olarak Klasik Batı müziğinin dönemin girişimcilerinin iş alanına girişi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında bu yaşamın dönüşümü ve nihayetinde 1980'lerle birlikte bugünkü sistemin ortaya çıkışı, tarihsel bakış açısıyla ele alındı. Ardından günümüzdeki sistemin işleyişini anlamak üzere İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Borusan Sanat, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İş Sanat ve İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi gibi günümüz İstanbul'unda Klasik Batı müziği etkinliklerinin organizasyonunda ve bu etkinliklerin evsahipliğinde önemli rol oynayan kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve/veya temsilcileriyle ile yarı-yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerle söz konusu kurum ve kuruluşların İstanbul'un kültür-sanat yaşamı içindeki işlevleri, gerek konser programları gerekse müzisyen tercihleriyle bu sistemi nasıl şekillendirdikleri anlaşılmaya çalışıldı. Sonuç olarak yapılan çalışmayla, İstanbul odaklı olmak üzere Klasik Batı müziği etkinliklerini hem tarihsel süreç içinde hem de güncel koşullar ışığında anlamak ve değerlendirmek hedeflendi.
Özet (Çeviri)
This study addresses the culture and art life of today's Istanbul, and aims to understand which individuals and organizations organize and how, and the parameters of organizational processes within this system. In this direction, firstly, the people involved in the initial contacts with Classical Western music in the Ottoman Istanbul, the turn of Classical Western music activities into the part of the culture and art life of Istanbul in the nineteenth century, in connection with this, the entry of Classical Western music into the business field of the entrepreneurs of the period, the transformation of this life in the first years of the Republic, and eventually the emergence of the current system with the 1980s are addressed with a historical perspective. Then, in order to understand the operation of the current system, semi-structured in person interviews were held with the managers and/or representatives of the institutions and organizations that play an important role in the organization and hosting of Classical Western events in today's Istanbul such as Istanbul Foundation for Culture and Arts, Borusan Sanat, Cemal Resit Rey Concert Hall, İş Sanat and Istanbul Technical University Dr. Erol Üçer Center for Advanced Studies in. The purpose of these interviews was to get a better understanding of the functions of these institutions and organizations within the culture and art life of today's Istanbul, how they shape this system with both concert programs and musician preferences. As a result, it was possible to understand and evaluate Classical Western music activities both in light of historical process and current conditions, with the focus of Istanbul.