Working capital management, operational efficiency and firm performance: A comparative analysis on manufacturing and service companies
İşletme sermayesi yönetimi, operasyonel verimlilik ve şirket performansı: İmalat ve hizmet şirketleri üzerine bir karşılaştırmalı analiz
- Tez No: 636875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE CEYLAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi Yönetimi, Operasyonel Verimlilik, Kârlılık, Nakit Dönüşüm Döngüsü, İmalat Sektörü, Hizmet Sektörü, Working capital management, operational efficiency, profitability, cash conversion cycle, manufacturing sector, service sector
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
20. yüzyılda ortaya çıkan finansal krizler, kurumsal kaynakların önemini, ve özellikle de firmaların operasyonel verimliliği ile doğrudan bağlantılı olan İşletme Sermayesi Yönetimi'nin (“İSY”) önemini, sermaye piyasalarının ön planına çıkarmıştır. Bu araştırma tezinde, operasyonel verimliliğin, hem operasyonel verimlilik hem de WCM'nin oldukça kapsamlı bir ölçütü olan Nakit Dönüşüm Döngüsü (“NDD”) açısından, firma performansı üzerindeki etkileri, panel verileri kullanılmak suretiyle, incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Buna ilaveten, Stok Devir Süresi, Borç Ödeme Süresi, Alacak Tahsil Süresi olarak adlandırılan CCC alt parametrelerinin firma performansı üzerindeki etkileri de bu tezin bir parçası olarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, CCC'nin, operasyonel kar, faaliyet nakit akışı, faiz ve vergilerden önce kazanç şeklindeki üç ölçütün tümü üzerinde anlamlı bir negatif etkiye sahip olduğu; oysa firma büyüklüğünün yukarıda sayılı tüm performans ölçütleri üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. In addition to that, impacts of DIO, DPO, DSO on firm performance are also reviewed and evaluated as part of this thesis.
Özet (Çeviri)
The financial crises that emerged in the 20th century have brought the importance of organizational resources, and particularly the importance of Working Capital Management (“WCM”) which carries a direct connection with firms' operational efficiency, to the forefront of capital markets. In this research thesis, the impacts of the operational efficiency, in terms of Cash Conversion Cycle (“CCC”) which is a highly comprehensive measure of both operational efficiency and WCM, on firm performance are reviewed and evaluated by using the panel data. In addition to that, impacts of sub-parameters of CCC, namely Days of Inventory Outstanding, Days of Payables Outstanding, Days of Sales Outstanding, on firm performance are also reviewed and evaluated as part of this thesis. As a result of the study, it has been found that the CCC has a significant negative impact on all of the three measures, i.e. operational profit, operating cash flow, earning before interests and taxes; whereas, size of a firm has a positive and significant impact on all of the abovementioned performance measures.