Grafen oksit destekli Co-B ve Co-Cu-B katalizörleri kullanılarak sodyum borhidrürden hidrojen üretimi
Hydrogen production from sodium borohydride using graphene oxide suported Co-B and Co-Cu-B catalysts
  1. Tez No: 636914
  2. Yazar: ALİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen Oksit, Hidrojen Üretimi, Katalizör, Sodyum borhidrür, Graphene Oxide, hydrogen production, catalyzer, sodium boron hydride
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son zamanlarda enerji ihtiyacını karşılamak üzere temiz ve çevre dostu kaynaklara ihtiyaç gittikçe artmaktadır. Temiz enerji kaynaklarından olan ve iyi bir enerji taşıyıcısı olması nedeniyle hidrojen öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında hidrojen kaynağı olarak kullanılan NaBH4'ün hidroliziyle hidrojen üretiminde kullanılması için, ucuz ve katalitik aktifliği yüksek katalizörlerin sentezi amaçlanmıştır. Katalizörlerin yüzey alanını artırmak amacıyla grafitten grafen oksit (GO) üretilmiş ve grafen oksit üzerine Co-B ve Co-Cu-B katalizörleri emdirilip katalizörler sentezlenerek katalitik aktivitelerinin arttırılması hedeflenmiştir. Elde edilen grafen oksit ve katalizörlerin tanımlanması, N2-adsorpsiyon-desorpsiyon, BET, SEM, EDX, XRD, ICP gibi ileri analitiksel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sodyum bor hidrürün hidrolizinden hidrojen üretimi için; farklı metal oranları, NaOH konsantrasyonu, farklı NaBH4 konsantrasyonu, farklı katalizör miktarları ve farklı sıcaklık parametrelerin etkisi incelenmiştir. Ayrıca farklı sıcaklıklarda yapılan deneylerden elde edilen datalar kullanılarak kinetik çalışmaları ile reaksiyon dereceleri ve aktivasyon enerjileri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the need for clean and environmentally friendly resources has been increasing to meet the energy needs. Hydrogen stands out due to being a good energy carrier and a source of clean energy. Hydrogen stands out due to being a good energy carrier and a source of clean energy. In this thesis, the synthesis of inexpensive and highly catalytic active catalysts is used for the production of hydrogen by the hydrolysis of NaBH4, which is used as a source of hydrogen. In order to increase the surface area of the catalysts, graphene oxide (GO) is produced from graphite and it is aimed to increase the catalytic activities by impreganating Co-B and Co-Cu-B catalysts on graphene oxide. Identification of the resulting graphene oxide and catalysts was carried out using advanced analytical methods such as N2-adsorption-desorption, BET, SEM, EDX, XRD, ICP. In order to the production of hydrogen from hydrolysis of sodium boron hydride, the effects of different metal ratios, NaOH concentration, different NaBH4 concentration, different catalyst amounts and different temperature parameters were investigated. In addition, using the data obtained from experiments at different temperatures, reaction rate order and activation energies of sodium borohydride hydrolysis were determined in the presence of Co-B / GO and Co-Cu-B / GO catalysts.