Demografik özelliklerin, müşterilerin restoran tercihlerine etkileri: Gürcü mutfağı örneği
Evaluation of Georgian cuisine in the context of gastronomy; Example of İstanbul
  1. Tez No: 637089
  2. Yazar: SEDA NUR DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER MESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Turizm, Gürcü Mutfağı, Gastronomy, Tourism, Gürcü cuisine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde turizm farklı bir boyut kazanmaktadır. Geçmişte yılın belirli zamanlarında yapılan tatiller zaman içerisinde 12 aya yayıldığı görülmektedir. Bununla birlikte farklı istek ve beklentilere cevap vermek adına çeşitli alternatif turizm türleri ortaya çıkmıştır. Alternatif turizm türlerinden biri olan gastronomi son yıllarda hızlı bir ivme kazanmıştır. Kendi içerisinde de farklı türleri barındıran gastronomi ülkemiz adına önemli bir gelir kaynağı haline gelmeye başlamıştır. Bu çalışmada Gürcü mutfağının gastronomideki yeri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Gürcü mutfağının gastronomi bağlamında değerlendirilmesi ve müşterilerin demografik özelliklerinin restoranları tercih etmede farklılık gösterip göstermediğini incelemektir.Gürcü mutfağını tercih etme nedenlerini demografik özelliklere göre farklılığın olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Veriler, anket tekniği kullanılarak restoran müşteriler yöneltilen 9 kişisel bilgi, 37 yemek servisine ilişkin ifadelerin yer aldığı soruları ile toplanmıştır. Anket formu ile İstanbul ilinde Gürcü mutfağı konseptinde hizmet veren restoranların 361 müşterisinin görüşleri incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda, cinsiyete göre memnuniyet düzeyi farklılık göstermezken medeni duruma göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, tavsiye üzerine restoranı tercih edenlerin restorandan daha memnun ayrıldıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte, eğitim durumu, tekrar bu restoranı tercih etme durumlarına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism has gained a different dimension at the present time.Holidays which are mostly made at a certain times of the year have been seen to spread over 12 months.In addition to this,various alternative tourism types have emerged to fulfil expectations.Gastronomy which is one of the alternative types of tourism has gained a rapid acceleration in recent years.Gastronomy which also contains different types in itself is progressing in the stage of becoming an important source of income for our country. The place of Georgian cuisine has been examined in this study. The aim of the study is to evaluate the Georgian cuisine in the context of gastronomy and to examine whether the domographic characteristics of the customers differ in choosig restaurants.Data has been collected by using survey technique among quantitative research methods in this context.The data has been collected from 9 personal information posed to restaurant customers using the survey technique and 37 questions containing statements about food service.The views of 361 customers of restaurants serving the concept of Georgian cuisine have been examined by the questionnaire form prepared within the context of quantitative research.As a result of the data that obtained,it has been determined that level of pleasure differs according to marital status while it doesnt vary across age groups.Besides,people who preferred the restaurant at the recommendation have been determined to have left the restaurant with more satisfaction.However,educational status has been determined to differ based on their preference for this restaurant again.