Serum MIR-101, MIR-339-3P, and let-7G, MIR638, MIR-375 & MIR-124 ıs A biomarker for gastric cancer in Turkısh populatıon
'Serum MIR-101, MIR-339-3P ve Let-7G, MIR-638, MIR-375 ve MIR-124, Türk popülasyonunda mide kanseri için bir biyobelirteçtir
- Tez No: 637090
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN PENÇE, DOÇ. DR. MUSTAFA DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: mide kanseri, miR-101, miR-339-3p, let-7g, miR-638, miR-375, miR-124, RT-qPCR, Gastric cancer, miR-101, miR-339-3p, let-7g, miR-638, miR-375, miR-124, RT-qPCR
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Mide kanseri tüm dünyada her iki cinsiyette görülen en sık kanserlerden biri olup, kansere bağlı ölümler arasında en önemli kanser tipidir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak mide kanseri tanı ve tedavi metodları artmasına rağmen mortalite oranı hala yüksektir. Bu nedenle mide kanseri tedavi seçeneklerini arttırmak için sürekli olarak daha iyi çözümler aranmaktadır. Mikro-RNA'lar yoluyla kanser tedavisi son yıllarda araştırılmaktadır ve burada birkaç miRNA keşfedilmiş olup tedavi etmek için kullanılmıştır. miRNA 'lar protein ve reseptörleri üzerinde uyarıcı ve inhibe edici fonksiyonları sayesinde, expresyonlarına göre hücre büyümesi ve fonksiyonunu değiştirme özelliğine sahiptirler. Bu çalışmada, mirRNA olan altı adet miR-101, miR-339-3p, let-7g, miR-638, miR-375 ve miR-124'nin expresyon seviyeleri ile mide kanseri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada amaç sağlıklı(kontrol) ve mide kanseri(deneysel) hastalarından serum örnekleri alınarak, güvenilir istatistiksel öneme sahip referanslı bir çalışma yapmaktır. Real-time qPCR analizi kullanılarak elde edilen sonuçlara göre miR-101, miR-339-3p, let-7g ve miR-375 mide kanserli hastalarda kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Ancak, miR-638 ve miR-124 ise mide kanserli hastalarda düşük bulundu. Mide kanserinin tanı ve tedavi strateji olanakları için bu altı miRNA kullanılması tartışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is one of the most common cancer types in both genders, as well as the most significant cancer death reason globally. Despite the rise in diagnosis and treatment technology and methods that lead to decreasing its occurrence and mortality numbers, the overall numbers are still high with a continuous search for better solutions. Cancer treatment through micro-RNAs has been in research for a few decades, where several miRNAs were discovered and utilized to alleviate and treat cancer cases. Through their promotion and inhibition functions for proteins and receptors, miRNAs have the ability to alter the cell growth and function according to their expression. In this research, an investigation is conducted to study the relationship between the expression levels of six miRNAs; miR-101, miR-339-3p, let-7g, miR-638, miR-375 and miR-124 and gastric cancer. The study depends on serum samples from healthy (control) and gastric cancer patients (experimental) in order to establish a referenced investigation with reliable statistical significance. Using real-time qPCR analysis, the results of the research show that miR-101, miR-339-3p, let-7g and miR-375 were upregulated in gastric cancer patients, in comparison with healthy subjects. However, miR-638 and miR-124 were downregulated in gastric cancer patients. Possibilities for diagnosis and therapeutic strategies for gastric cancer are discussed through using these six miRNAs.