Pediatrik hematoloji ve onkoloji hastalarında eritrosit ve trombosit transfüzyonu uygulamaları ve klinik gidişe etkisinin araştırılması
Erythrocyte and platelet transfusion applications in pediatric haematology and oncology patients and investigation of their effects on clinical progress
- Tez No: 637088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik kanser hastalarında transfüzyon, eritrosit transfüzyonu, trombosit transfüzyonu, TRIM
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Pediatrik hematoloji ve onkoloji hastalarında kansere yönelik tedavi yanısıra destek tedavileri de hayati öneme sahiptir. Bu anlamda transfüzyon; kanser hastalarında günlük pratikte çok sık uygulanan ve vazgeçilmez olan destek tedavilerinden biridir. Öte yandan yaygın olarak kullanılmasına rağmen kanser hastalarında transfüzyon için eşik değerler net olarak bilinmemekte ve bu yüzden tutarlılık göstermemekte; ayrıca transfüzyondan doğabilecek etkilerin uzun dönem sağkalımda ve hastalık prognozunda ne derece etkili olduğu da henüz tam olarak bilinmemektedir. Biz retrospektif olarak planladığımız bu çalışmamızda pediatrik hematoloji-onkoloji hastalarına uygulanan eritrosit ve trombosit transfüzyon sıklığını ve eşik değerleri belirlemek ve transfüzyon uygulamalarının klinik gidiş üzerine etkisini ve transfüzyon ilişkili komplikasyonları araştırmayı amaçladık. Araştırmamızın transfüzyon için eşik hemoglobin ve trombosit değerlerinin belirlenmesinin yanı sıra, transfüzyon sıklığının klinik gidişe etkisinin araştırılması ile de literatüre önemli katkıda bulunacağına inanıyoruz. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2013 ile 1 Ocak 2018 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde kanser tanısı almış ve tedavisi sırasında en az bir kez eritrosit veya trombosit transfüzyonu uygulanmış olan lösemi tanılı 80 hasta ve lenfoma ve solid tümör tanılı 173 hasta dahil edilmiştir. Hasta verileri; klinik izlem dosyaları, kan bankası kayıtları ve probel bilgi sistemi aracılığı ile retrospektif olarak taranmıştır. Her bir hastanın demografik özellikleri, başvuru ve tanı tarihi, aldığı tedaviler, tedavi başlangıç ve son tedavi tarihleri, toplam transfüzyon sayıları (eritrosit ve trombosit suspansiyonu), tedavi dönemine göre transfüzyon sayıları, enfeksiyon epizodu sayıları ve son izlem durumları belirlenmiştir. Her bir transfüzyon öncesi hemoglobin (Hb) ve trombosit değerleri her bir hasta bazında ele alınmış ve hasta verileri veri formuna kaydedilmiştir. Veriler, IBM ® SPSS ® 25 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Lösemi tanılı 80 (%31,6) hasta ve lenfoma ve solid tümör tanılı 173 (%68,4) hasta çalışmaya dahil edildi. Lösemiler grubunda toplam 1389 ünite eritrosit süspansiyonu (ES), 1357 ünite trombosit süspansiyonu (TS) uygulanmış olup lenfoma ve solid tümörler grubunda 1604 ünite ES, 1243 ünite TS uygulanmıştır. Lösemi tanılı hasta grubunda belirgin fazla olmak üzere gruplar arasında ortalama ES ve TS kullanımları açısından anlamlı fark saptanmıştır (p7,5 gr/dl olan ve ortalama trombosit ≥ 30 x103/mm3 olan grupta, transfüzyon öncesi ortalama Hb ≤ 7,5 gr/dl ve ortalama trombosit < 30 x103/mm3 olan gruba kıyasla 3 yıllık ve 5 yıllık genel sağkalımlar anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Lenfoma ve solid tümörler grubunda ise gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamız sonucunda toplam eritrosit ve trombosit transfüzyon sayıları lösemi tanılı hastalarda lenfoma ve solid tümör grubu hastalarına kıyasla daha yüksek saptanmıştır. Transfüzyon öncesi Hb ve trombosit eşik değerlerinin ise lenfoma ve solid tümör hastalarında lösemi grubuna kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Transfüzyon sayısı üzerine tanı, risk grubu, kemik iliği tutulumu gibi faktörlerin de etkili olduğu belirlenmiştir. Transfüzyon eşik değeri yüksek olan lösemi hastalarında sağkalım sürelerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ancak bu ilişkinin daha net ortaya konulabilmesi için daha homojen ve geniş hasta gruplarında yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In pediatric haematology and oncology patients, supportive treatments have vital importance besides the treatment intended to cancer. In this sense; transfusion is one of the supportive treatments which are used in daily practice very often and irrevocable in cancer patients. On the other hand, thresholds for transfusion in cancer patients are not well known although they are used very often and because of this; they do not have consistency. Furthermore, it is not well known that how much the effects can be stemmed from transfusion are influential in long term survival and disease progress yet. We aimed to specify the frequency and thresholds of erythrocyte and platelet transfusions which are administered to pediatric haematology and oncology patients and research the effects of transfusions on the clinical progress and transfusion complications. We believe that our research will contribute to literature not only by defining the thresholds of erythrocyte and platelet transfusions but also by researching the effect of frequency of transfusions on clinical progress. Materials and Methods: Eighty leukaemia and 173 lymphoma and solid tumour diagnosed patients who have been diagnosed with cancer in Dokuz Eylul University Pediatric Haematology and Oncology Department between the 1st of January, 2013 and 1st of January, 2018 and have been transfused with erythrocyte and/or platelet suspension at least for one time period in the course of their treatments are involved to our research. The data of the patients are scanned by clinical follow-up files, blood bank records and Probel information system as retrospective. Demographical characteristics, dates of presentation and diagnosis, treatments, dates of beginning and end of treatments, total transfusion numbers, transfusion numbers according to treatment steps, the number of infection episodes and the last follow-up situations of each patient are cleared. Pretransfusion haemoglobin (Hb) and platelet levels are addressed on the basis of each patient and recorded to the patient data file. The data are analyzed with IBM ® SPSS ® 25 programme. Results: Leukemia diagnosed 80 (31,6%) patients and 173 (68,4%) lymphoma or solid tumour diagnosed patients are involved in our research. Totally 1389 units of erythrocyte suspension (ES) and 1357 units of platelet suspension (PS) were administered to leukaemia group; 1604 units of erythrocyte suspension and 1243 units of platelet suspension were administered to lymphoma and solid tumour group. A significant difference was detected between leukaemia and solid tumour groups in terms of ES and PS transfusions; as the leukaemia group had more transfusions (p7,5 gr/dl and mean platelet ≥ 30 x103/mm3 groups than mean Hb ≤ 7,5 gr/dl and mean platelet