Perioperatif sıvı yönetimi, sıvı tercihi ve hipotansiyona yaklaşım: Ulusal anket çalışması
Approach to perioperative fluid management, fluid preference and hypotension: National survey
  1. Tez No: 637129
  2. Yazar: MESUT ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ERKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Perioperatif sıvı yönetimi, Perioperatif hipotansiyon, Hemodinamik izlem yöntemleri, Anket
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
AMAÇ: Türkiye'deki Anesteziyoloji ve Reanimasyon hekimlerinin perioperatif sıvı yönetimindeki tercihleri ve eğilimlerinin, hipotansiyon gelişen hastalarda uyguladıkları yöntem ve tedavilerin sorgulanarak tanımlanmasını amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: web üzerinden elektronik veri formu yoluyla veri toplanması ile elde edilen anket çalışmamız 21 Ekim 2019 ve 01 Şubat 2020 tarihleri arasında uygulandı. Anket toplam 42 sorudan oluşmaktadır. A bölümde demografik verileri içeren 6 soru, B bölümünde kurum ve uygulayıcı bilgilerini içeren 4 soru ve C bölümünde perioperatif sıvı yönetimi, sıvı tercihi ve hipotansiyona yaklaşım verilerini içeren 32 soru bulunmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak Varyans Analizi, Post Hoc (Bonferroni) testleri ve Independent Samples Test ile analiz edildi, dağılımlar arası farklılıklar ki-kare test yöntemleri ile araştırıldı, p değerinin 0.05'ten küçük olması durumunda gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Anketimize Türkiye genelinde 209 anesteziyoloji ve reanimasyon hekiminden yanıt alındı. Hekimlerin demografik verileri, kurum bilgileri, perioperatif sıvı yönetimi, sıvı tercihi ve hipotansiyona yaklaşım ile ilgili veriler elde edilmiştir. Katılımcıların çoğu çalıştıkları kurumda yazılı bir sıvı yönetimi protokol/kılavuz ya da görüş birliği olmadığını bildirdi. Günlük pratikte en çok tercih edilen sıvı türü kristalloidler iken pratiklerinde en çok tercih ettikleri hemodinamik izlem yöntemi invaziv arter basıncını ve santral venöz basıncı izlemi olduğu saptandı. Katılımcıların aşırı sıvı yüklenmesinden kaçınmayı ve böbrek yetmezliği riskini önlenmesini sıvı yönetimi tercihlerine etki eden esas faktörler olarak belirtti. Katılımcıların yarısı intraoperatif gelişen hipotansiyonda ilk yaklaşım olarak sıvı replasmanını tercih ettiğini belirtti. Efedrin, norepinefrin ve dopamin günlük pratikte en çok tercih edilen katekolaminler olduğu görüldü. SONUÇ: Türkiye'de ve dünyada anesteziyoloji ve reanimasyon hekimlerinin perioperatif sıvı yönetimindeki tercihleri ve hipotansiyona yaklaşımı ilgili yayınlara rastlanmakta ancak bu konuyu genel ve bir bütün olarak inceleyen bir yayın bulunmamaktadır. Çalışmamız bu konu ile ilgili verileri ayrıntılı olarak kapsayan tek anket çalışmasıdır. Çalışmamızdan elde edilen veriler perioperatif sıvı yönetimi konusunda güncel teknolojilerin elde edilmesi ve kullanımlarının sıklaştırılması gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: We aimed to define the preferences and tendency about perioperative fluid management and the methods and treatments they use in patients who develop hypotension by questioning the Anesthesiology and Reanimation specialist in Turkey MATERIAL AND METHODS: Our survey study, obtained by collecting data via electronic data form over the web, was carried out between October 21,2019 and February 01, 2020. The survey consists of a total of 42 questions. There are 6 questions with demographic data in section A, 4 questions including institution and practitioner information in section B and 32 questions including data on perioperative fluid management, fluid preference, and approach to hypotension in section C. The data obtained were analyzed using SPSS program, Variance Analysis, Post Hoc (Bonferroni) tests and Independent Samples Test. Differences between distributions were investigated with chi-square test methods. The difference between the groups was considered statistically significant if the p value was less than 0,05. RESULTS: Responses to our survey were received from 209 Anesthesiology and Reanimation specialists across Turkey. Physicians' demographic data, institutional information, data of perioperative fluid management, fluid preference and approach to hypotension were obtained. Most of the participants reported that there was no written fluid management protocol / guideline or consensus in their institution. The most preferred liquid type in daily practice is crystalloid and their most preferred haemodynamic monitoring methods are invasive arterial pressure and central venous pressure monitoring. The participants stated that main factors affecting fluid management preferences are avoiding excessive fluid overload and preventing kidney failure. Half of the participants stated that they preferred fluid replacement as the first approach in hypotension developed intraoperatively. Ephedrine, norepinephrine and dopamine were seen to be the most preferred catecholamines in daily practice. CONCLUSION: There are publications related to Anesthesiology and Reanimation specialist's perioperative fluid management preferences and the approaches to hypotension in Turkey and in the world however, there is no publication examining this issue in general and as a whole. Our study is the only detailed survey study that covers data on this. The data obtained from our study shows that Obtaining and tightening the use of current technologies in perioperative fluid management are needed. KEY WORD: Perioperative fluid management, Perioperative hypotension, Hemodynamic monitoring methods, Survey