Tip 2 diyabet ve diyabetik nöropati hastalarının mikroRNA ve mRNA ekspresyon seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of microrna and MRNA expression levels of TYPE 2 diabetes and diabetic neuropathy patients
- Tez No: 637188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME HANIM PENÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: tip 2 diabetes mellitus, diyabetik periferik nöropati, miRNA, type 2 diabetes mellitus, diabetic neuropathy, miRNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Tip 2 diyabet ve diyabetik periferik nöropati hastalarındaki miRNA ve mRNA ekspresyon seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ile diyabetik periferik nöropati fizyopatolojisinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30-75 yaş arası tip 2 diyabeti olup diyabetik periferik nöropati gelişmeyen (T2DM) 30 hasta, diyabetik periferik nöropatili (DPN) 30 hasta ve 30 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. 1 adet mor kapaklı tüpe 5-10 cc periferal kan örnekleri alındı. Alınan örneklerde miRNA-128a, miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-375 gen ekspresyonları real-time polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Her bir grup birbirleriyle karşılaştırıldığında T2DM hasta grubu, DPN hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında miRNA-128a, miRNA-146a ve miRNA-155 ekspresyon seviyelerinde anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). DPN hasta grubu ile kontrol grubu arasındaki miRNA-375 ekspresyon seviyelerinde anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). T2DM hasta grubu ile DPN hasta grubu arasında miRNA-375 ekspresyon seviyelerinde anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda miRNA-375'in diyabetik periferik nöropati ile ilişkili olabileceği bulunmuştur. Ancak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between miRNA and mRNA expression levels in patients with type 2 diabetes and diabetic peripheral neuropathy. Materials and Methods: The study included 30 patients aged 30-75 years with type 2 diabetes who did not develop diabetic peripheral neuropathy (T2DM), 30 patients with diabetic peripheral neuropathy (DPN) and 30 healthy controls. 5-10 cc peripheral blood samples were taken into a purple capped tube. In the samples taken, gene expressions of miRNA-128a, miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-375 were determined by the real-time polymerase chain reaction (PZR) method. Results: When each group was compared with each other, no significant difference was found in miRNA-128a, miRNA-146a and miRNA-155 expression levels between T2DM patient group, DPN patient group and healthy control group (p>0,05). There was a significant difference in miRNA-375 expression levels between the DPN patient group and the control group (p0,05). There was no significant difference in miRNA-375 expression levels between T2DM patient group and DPN patient group (p>0,05). Conclusion: As a result of the study, it was found that miRNA-375 may be associated with diabetic peripheral neuropathy. However, more comprehensive studies are needed.