50 yaş üzeri tip 2 diyabetes mellitus tanısı olmayanlar, tip 2 diyabetes mellitus tanısı olup komplikasyon gelişmeyenler ve tip 2 diyabetes mellitus tanısı olup nefropati komplikasyonu gelişen hastalarda sarkopeni karşılaştırılması
Comparison of sarcopenia frequency of patients with type 2 diabetes mellitus with nephropathy, patients with type 2 diabetes without complications and healty controls over 50 years of age
  1. Tez No: 466305
  2. Yazar: MERAL ÇELİKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAVUZ SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Geriatri, Endocrinology and Metabolic Diseases, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, diyabet, diyabetik nefropati, EWSGOP, Sarcopenia, diabetes, diabetic nephropathy, EWSGOP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş Yaşlı popülasyonun artış göstermesi ve diyabet prevalansının artışıyla birlikte yaşlı diyabet hastalarının sayısı hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Uluslararası Diyabet Fedarasyonu diyabet teşhisi bulunan 415 milyon erişkin olduğunu bildirmiştir. 2030 yılında bu sayının 439 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Fonksiyonel yetersizlikte yaşlılık ve diyabetin her ikisi de risk faktörüdür. Diyabetli yaşlı hastaların kas kitlesi ve kas gücü daha düşük olma eğilimindedir. Ek olarak, periferik nöropati ve retinopati gibi diyabetik komplikasyonlar sarkopeni ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı diyabetik nefropati ve diyabet hastalarında sarkopeni sıklığının incelenmesi, sarkopeni sıklıklarının sağlıklı kontrollere karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem Çalışmaya komplikasyonu olmayan 56 diyabetik hasta (diyabet grubu), 50 diyabetik nefropatili hasta (diyabet + nefropati grubu), yaş ve cinsiyete göre eşleştirilmiş 53 sağlıklı kontrol grubu (kontrol grubu) dahil edilmiştir. Yaş, cinsiyet gibi demografik veriler, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), kalça, bel, baldır ve üst kol çevresi gibi antropometrik ölçümler gerçekleştirildi. Biyoelektriksel empedans yöntemiyle kas kitlesi, yağ yüzdesi ve viseral yağ miktarı belirlendi. Kaliper yardımıyla cilt kalınlığı ölçüldü. Hastaların fiziksel performansı 6 metre yürüme testi ile, el kavrama gücü el dinamometresi yardımıyla değerlendirildi. Üre, kreatinin, albümin, alanin aminotransferaz (ALT), hemoglobin A1c (HbA1C), tiroid stimülan hormon (TSH), Beyaz küre sayısı (WBC), platelet (PLT) ve vitamin B12 düzeyi analizlere dahil edildi. Sarkopeni tanısında el kavrama gücü, 6 metre yürüme testi ve kas kitlesinden oluşan“European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWSGOP)”kriterleri kullanıldı. Bulgular Hastaların yaş ortalaması 60.9 ± 6.9 yıldı (medyan 61 yıl, 50-81 yıl aralığında). Ortalama diyabet süresi 8.3 ± 6.9 yıldı (medyan 7, 0-30 yıl aralığında). Diyabet + nefropati grubunun diyabet süresi diyabet grubuna kıyasla daha yüksekti (p = 0.014). Gruplar kalça (p = 0.870), bel (p = 0.130), baldır (p = 0.852), üst kol (p = 0.630) çevresi ve cilt kalınlığı (p = 0.339) açısından benzerdi. Diyabet grubunda sarkopeni sıklığı % 21.4 (n = 12), diyabet + nefropati grubunda % 34 (n = 17), kontrol grubunda % 15.1'di (n = 8). Sarkopeni sıklığı diyabet ve diyabet + nefropati grubunda benzerdi, ancak diyabet + nefropati grubunda kontrol grubundan daha yüksekti (p = 0.025). Sarkopeni sıklığı erkeklerde % 25, kadınlarda % 22,3'tü (p = 0.382). Sarkopenik hastalarda yaş, diyabet süresi, HbA1C düzeyleri daha yüksekti, tam tersine sarkopenik olmayan hastalarda VKİ ve deri kalınlığı daha yüksekti. Yağ yüzdesi, kreatinin, albümin ve TSH düzeyleri sarkopeni varlığından etkilenmiyordu. Sonuç Bu çalışmada nefropatili diyabet hastalarında ilk defa sarkopeni sıklığı değerlendirilmiştir, çalışmamızda sarkopeni sıklığının diyabetik nefropatili hastalarda sağlıklı kontrol grubundan daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction Populations are aging and the prevalence of diabetes mellitus is increasing tremendously. The number of older people with diabetes is increasing unexpectedly. International Diabetes Federation (IDF) has reported that 415 million adults with diagnosed diabetes. It is estimated that this number will be 439 million by 2030. Aging and diabetes are both risk factors for functional disability. Older people with diabetes have lower muscle mass and weaker muscle strength. In addition, diabetic complications like periferal neuropathy and retinopathy are also associated with sarcopenia. The aim of the study was to investigate the prevalence of sarcopenia in type 2 diabetes with nephropathy and type 2 diabetes without nephropathy, to compare sarcopenia frequency of diabetic patients with healty controls. Methods The study included 56 diabetic patients without complications (diabetes group), 50 diabetic patients with nephropathy (diabetes + nephropathy group), 53 age and sex matched healthy controls (control group). Demographic characteristics such as sex, age, anthropometric measurements such as weight, body mass index (BMI), hip circumference, waist circumference, waist circumference and upper arm circumference were performed. The percentage of muscle mass, percentage of fat tissue and visceral fat amount were evaluated by bioelectrical impedance method. Skin thickness was measured with a caliper. Physical performance of the patients were evaluated by 6-meter walking test. Hand grip strength was measured with a hand dynamometer. Laboratory measurements such as urea, creatinine, albumin, alanine aminotransferase (ALT), hemoglobin A1c (HbA1C), Tiroid Stimulating Hormone (TSH), White blood cell (WBC), platelet (PLT) and vitamin B12 were included in the analyzes. Sarcopenia diagnosis was based on European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP) criteria which consist of hand grip strength, 6-meter walking test and muscle mass. Results The mean age of the patients was 60.9 ± 6.9 years (median 61 years, range 50-81 years). The mean duration of diabetes was 8.3 ± 6.9 years (median 7, range 0-30 years). The duration of diabetes in the diabetes + nephropathy group was higher than in the diabetes group (p = 0.014). The groups were similar in terms of hip (p = 0.870), waist (p=0.130), calf (p=0.852), upper arm (p=0.630) circumference, skin thickness (p=0.339). The frequency of sarcopenia was 21.4% (n = 12) in the diabetes group, 34% (n=17) in diabetes + nephropathy group, 15,1% (n=8) in control group. The frequency of sarcopenia was similar in diabetes and diabetes + nephropathy group, but higher in diabetes + nephropathy compared to controls (p=0.025). The frequency of sarcopenia was 25% in men, 22,3% in women (p=0.382). Age, duration of diabetes, HbA1C levels were higher in sarcopenic patients, but BMI and skin thickness were higher in non-sarcopenic patients. Fat percentage, creatinine, albumin and TSH levels are not affected by the presence of sarcopenia. Conclusion In the present study, we first examined prevalence of sarcopenia in diabetic patients with nephropathy, and the present study showed that the prevalence of sarcopenia was higher in patients with diabetic nephropathy compared to healty controls.