Glomerüler hiperfiltrasyonu olan hastalarda nabız dalga hızı, ambulatuvar kan basıncı ve klinik anlamı
Pulse wave velocity and ambulatory blood pressure in patients with glomerular hyperfiltration and clinical meaning
  1. Tez No: 637288
  2. Yazar: NİL SU KODAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN KURULTAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ambulatuvar kan basıncı, arteriyel damar sertliği, glomerüler filtrasyon hızı, glomerüler hiperfiltrasyon, kan basıncı paterni, kardiyovasküler hastalık, Ambulatory blood pressure, arterial stiffness, blood pressure pattern, cardiovascular disease, glomerular filtration rate, glomerular hyperfiltration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda glomerüler hiperfiltrasyon, diyabetik nefropati gelişiminde öncü basamak olmakla birlikte; hipertansiyon, obezite, metabolik sendrom, prehipertansiyon, prediyabet, gebelik ve sigara kullanımı ile ilişkilendirilmiştir. Ancak son yıllarda glomerüler hiperfiltrasyon olarak tanımlanan anormal olarak artmış GFH'nin tanımlanan bu durumlar dışında da renal hasar ve kardiyovasküler hastalık gelişimi için risk faktörü olabileceğini gösteren bulgular kayda geçmiştir. Bu çalışmayla, glomerüler hiperfiltrasyonu olan ve olmayan bireylerde nabız dalga hızlarını, AKBÖ'lerini ve kan/idrar bulgularını her iki grupta karşılaştırarak glomerüler hiperfiltrasyona eşlik eden klinik parametreleri ortaya koymayı amaçladık. Çalışmamıza 18 ile 65 yaş arası bireyler alındı. Hiperfiltrasyon grubuna 19 olgu ve kontrol grubuna 20 olgu alındı. Olguların kan ve idrar örnekleri alındı. Her iki gruba da diyabeti olan, obezitesi olan, gebe olan, hipertansiyonu olan, kardiyovasküler hastalığı olan, periferik arter hastalığı olan, serebrovasküler hastalığı olan, kronik romatolojik hastalığı olan, tiroid fonksiyon bozukluğu olanlar alınmadı. Tüm bireylere ambulatuvar kan basıncı ölçümü ve arteriyel sertlik değerlendirmesi yapıldı. Sonuçlar hiperfiltrasyonla ilişkili parametreler açısından istatistiksel olarak iki grupta karşılaştırıldı. Hiperfiltrasyon grubunda SKB değerleri anlamlı olarak artmış bulundu. Bunun sonucu olarak OAB değerleri yüksek bulundu. Hiperfiltrasyon grubunda NB değerleri yüksek bulundu. Hiperfiltrasyon grubunda istatistiksel olarak anlama ulaşmasa da“non-dipper”patern gösteren birey sayısı daha fazlaydı. Augmentasyon basıncı iki grup arasında anlamlı olarak farklı bulunurken; ilginç olarak NDH iki grupta benzer bulundu. Sonuç olarak hiperfiltrasyon grubunda artmış proteinüri, daha yüksek SKB, OAB ve NB değerleri ve daha yüksek AB değerleri bulduk. Elde edilen veriler, bu grupta vasküler hastalık riskinin artabileceği hipotezini desteklemiştir. Çalışmamıza göre augmentasyon basıncı, GHf'yi öngördürücü en önemli bağımsız parametredir. Glomerüler hiperfiltrasyon ile vasküler hastalık ve mortalite ilişkisini ortaya koyacak daha geniş ölçekli çalışmalar kardiyovasküler açıdan riskli yeni bir popülasyonun tespiti açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In studies conducted to date, glomerular hyperfiltration is the early sign in the development of diabetic nephropathy. It has been, also associated with hypertension, obesity, metabolic syndrome, prehypertension, prediabetes, pregnancy and smoking. However, some recent studies showing that abnormally increased glomerular filtration rate, defined as glomerular hyperfiltration, may also be a risk factor for the development of renal damage and cardiovascular disease, other than those described. In this study, we aimed to reveal that the clinical parameters related glomerular hyperfiltration by comparing pulse wave velocities, ambulatory blood pressure measurements and blood/urine findings in groups with and without glomerular hyperfiltration. All individuals included the study were between 18 and 65 years old. Nineteen individuals in the hyperfiltration group and 20 individuals in the control group were included. Blood and urine samples of the cases were examined. The individuals with diabetes, obesity, pregnant women, hypertension, cardiovascular disease, peripheral artery disease, cerebrovascular disease, chronic rheumatological disease, and thyroid dysfunction were excluded from study. Arterial stiffness related parameters and ambulatory blood pressure measurement were performed in all cases. The results were evaluated statistically with compared in both groups in term of parameters related to hyperfiltration. In the hyperfiltration group, systolic blood pressure values were increased significantly. As a result, mean arterial pressure values were found increased. Pulse pressure values were found to be higher in the hyperfiltration group. Tweny-four hours urine proteinuria was also higher in hyperfiltration group than control. Although there was no statistical significance in the hyperfiltration group, the number of individuals showing a“non-dipper”pattern was higher. Interestingly pulse wave velocity was similar in both groups while the augmentation pressure was found significantly different. In conclusion, we found higher proteinuria, pulse pressure values, mean arterial pressure values, systolic blood pressure values and higher augmentation pressure values in the hyperfiltration group, support the hypothesis that vascular risk may be increased in this patient group. Augmentation pressure seems to be most important independent parameter for prediction of hyperfiltration. Therefore, it seems appropriate to plan larger scale studies that will reveal the relationship between glomerular hyperfiltration and vascular disease and mortality. Thus, a new cardio vascularly risky population will be identified and mortality will be reduced by early treatment.