Subkutan heparin enjeksiyonunda iki farklı uygulamanın ağrı, ekimoz ve hematom gelişimine etkisi
The effect of TWO different applications on pain, ecchymosis and hematoma development in subcutaneous heparin injection
- Tez No: 637365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİFE YURTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, ekimoz, subkutan heparin, Injection, Ecchymosis, Subcutaneous Heparin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı subkutan heparin uygulamalarında iki farklı uygulamanın ağrı, ekimoz ve hematom gelişimine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırmanın verileri Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi ve endokrinoloji kliniklerinde Aralık 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında toplandı. Araştırmaya alınma kriterlerine uyan 50 gönüllü hasta ile araştırma tamamlandı. Hastalara günde 12 saat arayla iki kez iki farklı yöntemle abdomen çevresinden subkutan enjeksiyonu yapıldı. Birinci yöntemde enjeksiyon yapılırken kavranan doku iğne deri içine girdikten sonra serbest bırakılmadı. İkinci yöntemde ise kavranan doku iğne deri içine girdikten sonra serbest bırakıldı. Her iki yöntemle uygulanan enjeksiyonlardan 48 ve 72 saat sonra ekimoz ve hematom alan ölçümleri yapıldı aynı zamanda enjeksiyonlardan hemen sonra hastalara Görsel Analog Ölçeği (GAÖ) uygulandı. Veriler wilcoxon testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: İki farklı yöntem karşılaştırıldığında oluşan ekimoz alanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.001). Her iki yöntemden sonra uygulanan görsel ağrı ölçeği puan ortalamaları karşılaştırıldığında da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmedi (p>0.001) ve hematom oluşumu gözlenmedi. Sonuç: Sonuç olarak iki yöntemin birbirine karşı üstünlük durumu olmadan kullanılabilir olduğu sonucuna varıldı. Her iki yöntemle de enjeksiyon yapılması önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Two Different Applications on Pain, Ecchymosis and Hematoma Development in Subcutaneous Heparin Injection Aim: The aim of this study is to investigate the development of pain, ecchymosis and hematoma in two different ways in subcutaneous heparin applications. Material and Method: This research was gathered in the orthopedics and endocrinology clinics of Atatürk University Training and Research Hospital between December 2019 and January 2020. The study was completed with 50 volunteer patients who met the inclusion criteria. The patients were subcutaneously injected around the abdomen using two different methods, twice at an interval of 12 hours a day. In the first method, the tissue that was grasped during the injection was not released after the needle entered the skin. In the second method, the tissue was released after the needle entered the skin. Echimosis and hematoma area measurements were made 48 and 72 hours after the injections applied by both methods. At the same time, visual analog scale (VAS) was applied to the patients immediately after the injections and the data were compared. Data were compared in terms of t test in dependent groups. Results: No statistically significant difference was found between the ecchymosis areas formed when two different methods were compared (p> 0.001). When the mean scores of the visual pain scale applied after both methods were compared, no statistically significant difference was determined between the groups (p> 0.001) and hematoma formation was not observed. Injection was recommended with both methods. Conclusion: As a result, it was found that the two methods can be used without superiority over each other.