Edirne ve ilçelerinde çalışan 112 acil sağlık hizmetleri personelinin travma hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi
Investigation of the knowledge, attitude and behaviour of emergency health services staff on trauma in Edirne province
  1. Tez No: 637366
  2. Yazar: SERCAN ERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, acil tıp teknisyeni, paramedik, politravma, travma, Emergency medicine, emergency medical technician, paramedic, polytrauma, trauma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Travma, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne yapılan çağrıların sık nedenlerinden biridir; bu nedenle travma hastaları paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin sıklıkla karşılaştığı vakalardır. Sağlık personelinin yeterli bilgi ve doğru tutuma sahip olması morbidite ve mortalitenin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada Edirne il merkezi ve ilçelerinde çalışan 112 Acil Sağlık Hizmetleri personelinin travma hakkındaki bilgi, tutum ve davranış özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Edirne il merkezi ve ilçelerindeki 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ne bağlı istasyonlar ziyaret edilerek görevli acil tıp teknisyenleri ve paramedikler ile yüz yüze görüşme yoluyla gerçekleştirilmiştir. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS istatistik programına girilerek verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Katılımcılara yöneltilen; travma hastasının ilk muayenesi, müdahalesi, gerekli ekipmanların kullanımı ve hava yolu açıklığının sağlanması konularındaki sorulara verilen yanıtlar incelendiğinde; büyük bir çoğunluğu kendini bu konularda yeterli gördüğünü belirtmiştir. Çalışmaya katılanların travma hastasına müdahale sırasındaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesine yönelik sorulara verdikleri yanıtlar incelendiğinde; büyük çoğunluğunun özellikle hastanın primer ve sekonder bakısı, immobilizasyonu ve hava yolu açıklığının sağlanması olmak üzere doğru bir tutuma sahip olduğu saptanmıştır; ancak katılımcıların yarısından daha azı tansiyon pnömotoraks gibi hayatı tehdit edici bir durumda iğne torakostomi yapacağını belirtmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında; Edirne il merkezi ve ilçelerindeki 112 Acil Sağlık Hizmetleri personelinin travmalı hastanın yönetimi ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesine yönelik sorulan sorulara verdikleri yanıtlar incelendiğinde; her iki meslek grubunda benzer olarak ortalama düzeyde doğru yanıt verildiği tespit edilmiştir. Tüm sonuçlar ele alındığında; travma konusundaki eğitimlerin geliştirilmesi ve sıklaştırılmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Trauma is one of the most common reasons for calls to 112 Command and Control Center. For this reason, trauma patients are encountered frequently by paramedic and emergency medical technicians. In terms of preventing morbidity and mortality, it is very important for health care staff to have sufficient information and correct attitude. The aim of this study was to investigate the knowledge, attitude and behaviour of the Emergency Health Services staff on trauma of Edirne city centre and its districts. This study was carried out by face-to-face interviews with emergency medical technicians and paramedics, by visiting the stations affiliated to the 112 Emergency Health Services in Edirne city centre and its districts. The data obtained from the questionnaire forms were entered into the SPSS statistics program and statistical analysis of the data was accomplished. When the answers to the questions about the first examination and intervention of the trauma patient, the use of the necessary equipment and ensuring the airway clearance were evaluated, the vast majority of the participants stated that they consider themselves to be sufficient in these matters. According to the responses of the participants to the questions regarding the evaluation of their attitudes and behaviours during an intervention to the trauma patient, especially the primary and secondary evaluation, immobilization and airway clearance, it was determined that the vast majority had a correct attitude; however, less than half of the participants stated that they could perform a needle thoracostomy in a life-threatening situation such as tension pneumothorax. In accordance of the data obtained in this study, considering answers of the 112 Emergency Health Services of Edirne city centre and its districts to the questions evaluating the level of knowledge related to the management of traumatic patients; both occupational groups have given moderately correct answers. The importance of further education on trauma has once again become clear.