Designing and modelling of single motor multicopter control system
Tek motorlu multicopter kontrol sisteminin tasarımı ve modellenmesi
- Tez No: 637413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÖV, DOÇ. DR. MEHMET HANİFİ DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heli-Quad, PIXHAWK, MISSION Planner, PID, Kollektif Mekanizma, Heli-Quad, PIXHAWK, MISSION Planner, PID, Collective Mechanism
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde neredeyse etrafımızı saracak kadar geniş bir alana hükmeden ve popüler olan multi-copter teknolojisi geçmişten günümüze teknolojik olarak birbirini takip ederek geliştirilmiş ve modifikasyona uğramıştır. Havada asılı kalan diğer hava araçlarıyla karşılaştırıldığında, mekanik sadeliği ve çok fonksiyonlu uçuş konfigürasyonundan dolayı tercih edilir. Ancak bu basitlik manevra kabiliyetine ve verimliliğe sınırlama getirmiştir. Bu nedenle, bu tezde, yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş elektronik teknoloji sadeliği ile yeni bir tasarım olan tek motorlu ve değişken hatve açılı quadcopter Heli-Quad geliştirilmiştir. Geleneksel quadcopterlerin aksine, pervaneyi döndürmek için quadcopter çerçevesi ve tork tüp dişli mekanizmasına bağlı tek motor kullanılır. Tork tüpüne bağlı kollektif mekanizma sayesinde pervaneler, negatif ve pozitif yönde hareket ettirilir. Bu çalışmada, kayış tahrik sistemi kullanan benzer çalışmaların aksine, şaft tahrik sistemi kullanılmış ve genel olarak tek motorlu bir quadcopter olan Heli-Quad kontrol sisteminin elektronik tasarımı ve modellenmesi ana motivasyon olarak incelenmiştir. Taranan literatür ve kitaplardan yararlanarak, PID kontrol sisteminin temelinden, uçuş kontrolörlerinin temel çalışma prensiplerine kadar incelenmiş ve araştırılmıştır. PID kontrolünün temel mantığı ile küçük ölçekli bir kontroller deneyi yapılmıştır. Bu çalışmada PIXHAWK uçuş kontrolörü ve MISSION Planner arayüz sistemi kullanılmıştır. Elektronik şema konfirige edilmiş ve sistem görev planlayıcı arayüzü aracılığıyla programlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Multi-copter technology, which today dominates an area almost large enough to surround us and has popularity, has been developed and modified by following each other technologically from past to present. Compared to other aircraft suspended in the air, it has been very preferred due to its mechanical simplicity and multi-functional flight configuration. However, this simplicity restricts maneuverability and efficiency. For this reason, in this thesis, Heli-Quad, a single-engine and variable pitch quadcopter, which is a new design with high maneuverability and advanced electronic technology simplicity, has been developed. Unlike conventional quadcopters, a single motor connected to the quadcopter frame and torque tube gear mechanism is used to rotate the propellers. Propellers are moved in a negative and positive position thanks to the collective mechanism connected to the torque tube. In this study, contrary to similar studies using a belt drive system, the shaft drive system was used and the electronic design and modeling of the control system of Heli-Quad, which is generally a single-engine quadcopter were studied as the main motivation. By taking advantage of scanned literature and books, was studied and researched from the basis of the PID control system to the main operating principles of flight controllers. A small-scale controls experiment was carried out with the basic logic of PID control. In this study, were used PIXHAWK flight controller and MISSION Planner interface system. The electronic temple was configurated and the system is programmed through the mission planner interface.