Afyonkarahisar ili Sinanpaşa ilçesi Düzağaç kasabası doğum evlenme ölüm adetleri ve müzik pratikleri
Birth marriage death customs and music practices of village of Düzağaç town of Sinanpaşa city of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 637446
  2. Yazar: ÖMER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK ÇÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Sinanpaşa, Düzağaç Kasabası, geçiş dönemi, halk müziği, Afyonkarahisar, Sinanpaşa, Düzağaç Town, transition period, folk music
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Afyonkarahisar ili Sinanpaşa ilçesi Düzağaç kasabasında yaşatılan geçiş dönemleri (doğum, evlenme ve ölüm) adetleri ve bu bağlamda ortaya konulan geleneksel kültüre ait ürünlerin halkbilimi yöntem ve teknikleri ile tespit edilip kayıt altına alınması araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Yörenin halk kültürüne ilişkin kapsamlı, sistematik bir çalışmanın yapılmamış olması bir eksiklik olarak görülmüş olup araştırmanın gerçekleştirilmesine zemin hazırlamıştır. Araştırmada, tarama modeli ve alan araştırması yöntemi uygulanmıştır. Bu doğrultuda, ön hazırlık evresinde literatür taraması yapılmış, ardından kaynak kişilerle yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmeler sağlanmış, gerçekleştirilen katılımlı gözlem neticesinde elde edilen veriler, görsel ve işitsel olarak kayıt altına alınmıştır. Verilerin betimlenmesi sonucunda, geçmişten günümüze doğum, evlenme, ölüm adetlerine yönelik geleneksel pratiklerin, sözlü kültür ürünleri ve halk müziği unsurlarının modernitenin getirdiği popüler kültürün etkisiyle pek çoğunun kaybolduğu ya da değişime uğradığı tespitine ulaşılmıştır. Ayrıca yörenin geleneksel halk müziği bağlamında, halen yöreye ait kaynaklarda ulaşılamayan, 8 adet kına ve düğün türküsü, 1 adet iş türküsü ve 1 adet nenni kayıt altına alınıp nota metinleri yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to identify and record the traditions of transition periods (birth, marriage and death) in Düzağaç town in Sinanpaşa district in the province of Afyonkarahisar and the products of traditional culture that emerged in this context by using folklore methods and techniques. The absence of a comprehensive and systematic study of the region's folk culture was seen as a shortcoming and this situation paved the way for the study. In the study, survey model and field research method were used. Accordingly, a literature review was made during the preliminary phase, semi-structured and unstructured interviews were had with the source people, and the data obtained as a result of the participant observation was recorded audio-visually. As a result of the depiction of the data, most of the traditional practices for birth, marriage and death customs, the oral culture products and the folk music elements were determined to be lost or changed with the effect of the popular culture led by modernity. In addition, in the context of traditional folk music of the region, eight henna night and wedding folk songs, one folk song about working and one lullaby, which are still not available in the local resources, were recorded and their musical notes were written.