Hashimoto tiroiditi ile tiroid nodül sitolojisi ve tiroid kanseri arasındaki ilişki
Relationship between hashimoto thyroiditis and thyroid nodule cytology and thyroid cancer
  1. Tez No: 637594
  2. Yazar: ZEKİYE BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AKARSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, papiller tiroid kanseri, tiroid nodülü, Hashimoto thyroiditis, papillary thyroid cancer, thyroid nodule
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Hashimoto tiroiditinin (HT) papiller tiroid kanseri (PTK) riski üzerindeki etkisi halen belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmanın amacı, HT'ye eşlik eden tiroid nodülü olan hastalarda klinik, sonografik ve sitolojik bulguların; HT tanısı olmaksızın tiroid nodülü bulunan hastalardaki bulgularla karşılaştırılarak aralarında fark olup olmadığını belirlemek ve Hashimoto tiroiditinin tiroid nodüllerinin malignite risk kategorisi üzerine etkisi olup olmadığınıdeğerlendirmektir. Materyal-Metod: 2017-2019 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma kliniğinde nodül değerlendirmesi yapılan toplam 1200 hasta çalışmaya dahil edildi. HT tanısı, pozitif tiroid peroksidaz antikoru (anti-TPO) seviyesi ve ultrasonografide yaygın heterojenite bulguları ve/veya histopatolojide yaygın lenfositik tiroidit bulgularına göre konuldu. Hastalar HT ve non-HT olmak üzere 2 grupta değerlendirildi. Her iki gruptaki hastaların demografik verileri, tiroid bezi ve tiroid nodülünün sonografik özellikleri ve nodül sitolojisi özellikleri karşılaştırıldı. HT grubu ve non-HT grubu içerisinde tiroidektomi sonrası tiroid kanseri (papiller tiroid karsinomu, folliküler karsinom, medüller karsinom, anaplastik karsinom, primer tiroid lenfoması ve diğerleri) tanısı almış olgular belirlendi. Her iki grupta papiller tiroid karsinomuna ilişkin prognostik parametreler karşılaştırıldı. HT'nin nodül sitolojisi ve malignite riski üzerindeki etkisi araştırıldı. Bulgular: Hastalardan 943'ü (%78.9) ise HT olmayan tiroid nodülü (Non- HT grubu) 252'si (%21.1) HT'e eşlik eden tiroid nodülü (HT grubu), tanısı aldı. Non-HT grubundaki hastaların yaş ortalaması 47±13 yıl, HT grubundaki hastaların yaş ortalamaları 46±13 yıl idi. Non-HT grubundaki hastaların %84.9'u kadın, %15.1'i erkekti. HT grubundaki hastaların %89.3'ü kadın, %10.7'si erkekti. İndetermine sitoloji prevalansı HT grubunda non-HT grubuna kıyasladaha yüksekti (%18.60 ve %10.80, P = 0.001). PTK sıklığı da HT grubunda non-HT grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksekti (%22.2 vs %5.7, p = 0.001). Bununla birlikte PTK'nin histopatolojik alt gruplarıyla Hashimoto tiroiditi arasında ilişki tespit edilmedi. Her ne kadar ortalama TSH düzeyleri HT grubunda daha yüksek olsa da, her iki grupta da yüksek TSH düzeyleri ile PTK görülme sıklığı arasında bir ilişki saptanmadı (sırasıyla, p = 0.341 ve p = 0.944). Sonuç: Çalışmamızda Hashimoto tiroiditi olgularında papiller tiroid karsinomunun Hashimoto tiroiditi olmayan hasta grubuna göre anlamlı olarak daha sık görüldüğü tespit edildi. HT grubunda tiroid nodül sitolojisinde Bethesda sınıflamasına göre kategori 5 (malignite şüphesi) sıklığı da, non-HT grubuna göre anlamlı olarak daha fazlaydı. Bulgularımıza göre, yaygın olarak heterojen bir sonografik patern ve/veya anti-TPO pozitifliğinin varlığı, tiroid nodüllerinde malignite riski değerlendirmesi için dikkate alınabilecek bir özellik olabilir. Sonuç olarak, özellikle HT'ye eşlik eden tiroid nodüllerinin sitolojik inceleme açısından dikkatli değerlendirilmesi akılcı bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The impact of Hashimoto thyroiditis (HT) on the risk of papillary thyroid cancer (PTC) still remains unclear. The aim of this study is to determine the clinical, sonographic and cytological findings in patients with thyroid nodules with HT; to determine whether there is a difference between the findings in patients with thyroid nodules without the diagnosis of HT and to evaluate whether Hashimoto thyroiditis has an impact on the malignancy risk category of thyroid nodules. Material and method: A total of 1200 patients who underwent nodule evaluation between 2017-2019 in the Endocrinology and Metabolism clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine were included in the study. The diagnosis of HT was made based on elevated thyroid peroxidase antibody (TPOAb) level and findings of diffuse heterogeneity on ultrasound, and/or the finding of diffuse lymphocytic thyroiditis on histopathology. The patients were evaluated in 2 groups as HT and non-HT. The demographic characteristics of patients, sonographic features of the thyroid gland and the cytology of thyroid nodules were compared in both groups. The patients who were diagnosed thyroid cancer after thyroidectomy (papillary thyroid carcinoma, follicular carcinoma, medullary carcinoma, anaplastic carcinoma, primary thyroid lymphoma, and others)in HT and non-HT groups were determined. The prognostic parameters associated with malignancy risk were compared in both of groups. The impact of HT on the distribution of nodule cytology and, ultimately, on malignancy risk was investigated. Results: A total of 252 patients (21.1%) were diagnosed for HT with thyroid nodules (HT group)and 943 patients (78.9%) were diagnosed for non-HT with thyroid nodules (non-HT group). The mean age of the patients was 47 ± 13 years in the non-HT group, and was 46 ± 13 years in the HT group. In non-HT group, 84.9% were women and 15.1% were men. In HT group, 89.3% were women and 10.7% were men. The prevalence of indeterminate cytology was higher in theHT group compared with the non- HT group(18.60% vs 10.80%, P=0.001). The frequency of PTC was statistically significantly higher in HT group than non-HT group (%22.2 vs %5.7, p=0.001). However, there was not an association between the histopathologic subtypes of PTC and HT. Although the average TSH levels were higher in the HT group than non-HT group, we did not find a relationship between high TSH levels and frequency of PTC in both groups (respectively, p=0.341 and p=0.944). Conclusion: In our study, it was found that papillary thyroid carcinoma was observed more frequently in patients with Hashimoto thyroiditis. According to the Bethesda classification, the frequency of category 5 (suspicion of malignancy) was significantly higher in the HT group than in the non-HT group. According to our findings, diffuse sonographic heterogeneity and/or TPOAb positivity should be taken in consideration at the time of assesment of malignancy in thyroid nodules. As a result, it would be a rationalistic approach to evaluate carefully for cytological examination of thyroid nodules particularly with HT.