Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsi sonucu foliküler neoplazi ile uyumlu gelen hastalarımızın sitoloji-histopatoloji sonuçlarının analizi
Analysis of cytology-histopathology results of our patients whose thyroid fine needle aspiration biopsy results are compatible with follicular neoplasia
  1. Tez No: 927538
  2. Yazar: BURCU SAT GÜZELSAĞALTICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: tiroid nodülleri, tiroid ultrasonografi, ince iğne aspirasyon sitolojisi, foliküler neoplazi, tiroid kanser, thyroid nodules, thyroid ultrasonography, fine-needle aspiration cytology, follicular neoplasm, thyroid cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: İnce iğne aspirasyon sitoloji (İİAS) sonucu foliküler neoplazi ile uyumlu gelen ve operasyon kararı verilen hastaların hangi histopatolojik tanıları aldığı ve bu hasta grubunda tiroid kanser sıklığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif kohort çalışmasıdır. Bu kapsamda 2011-2022 yılları arasında İİAS sonucu foliküler neoplazi olan hastaların sitoloji ve histopatoloji sonuçları incelendi. Tamamlanmış klinik kayıtlara sahip 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Tiroid nodüllerinde boyut, yapı, sınır düzeni, ekojenik özellikler, mikrokalsifikasyon varlığı değerlendirildi. Demografik verilerin ve nodül karekteristiklerinin histopatolojik tanıyı öngörme yüzdeleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 40 hastanın %87,5'i kadın, %12,5'i erkek ve ortalama yaş 41 ±14 yıl. Operasyon şekli olarak 14 hastaya lobektomi, 26 hastaya ise total tiroidektomi uygulandığı tespit edildi. Malign patoloji sonuçlarında erkek cinsiyette anlamlı fark görüldü (p=0,045). Primer patoloji sonuçlarına göre; foliküler adenom 16, nodüler kolloidal guatr 14, subakut granülomatöz tiroidit, hashimoto tiroiditi ve onkositik adenomlu 1'er hasta, malignite potansiyeli belirsiz foliküler tümör, papiller benzeri nükleer özelliklere sahip noninvaziv foliküler tümör ve medüller tiroid kanseri 1'er hasta, papiller tiroit kanserli 4 hasta saptandı. Solid bileşim, hipoekoik ekojenite ve mikrokalsifikasyon varlığı en duyarlı ultrasonografi (USG) özellikler iken, nodüldeki sınır düzensizliği, heterojenite ve mikrokalsifikasyonun en özgül karekteristik bulgular olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda foliküler neoplazi tanılı grupta tiroid kanser riski %12,5 bulunmuştur. Bu oran bu grupta operasyon kararı ve şekline karar verirken olgunun cinsiyeti, konvansiyonel ultrasonografi bulguları yanında güncel ek ultrasonografik teknik (elastosonografi, kontrastlı ultrasonografi vb) ve tiroid moleküler testlerinden (BRAF, TERT, PAX8/PPAR vb) yararlanılması konusunda uyarıcı niteliktedir. Bu veriler cerrahi ihtiyacını azaltacak gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim was to evaluate the histopathological diagnoses of patients whose fine needle aspiration cytology (FNAC) results were consistent with follicular neoplasia and who were decided to undergo surgery, and the frequency of thyroid cancer in this patient group. Materials and Methods: This study is a retrospective cohort study. In this context, the cytology and histopathology results of patients with follicular neoplasia as a result of FNAC between 2011-2022 were examined. 40 patients with completed clinical records were included in the study. The size, structure, border pattern, echogenic features, and presence of microcalcification in thyroid nodules were evaluated. The percentages of demographic data and nodule characteristics predicting histopathological diagnosis were evaluated. Results: Of the 40 patients included in the study, 87,5% were female, 12,5% were male, and the mean age was 41±14 years. It was determined that 14 patients underwent lobectomy and 26 patients underwent total thyroidectomy. A significant difference was observed in the male gender in the malignant pathology results (p=0,045). According to the primary pathology results; 16 patients with follicular adenoma, 14 patients with nodular colloidal goiter, 1 patient each with subacute granulomatous thyroiditis, Hashimoto thyroiditis, and oncocytic adenoma, 1 patient each with follicular tumor of uncertain malignant potential, noninvasive follicular tumor with papillary-like nuclear features, and medullary thyroid cancer, and 4 patients with papillary thyroid cancer were detected. While solid composition, hypoechoic echogenicity and microcalcification presence were the most sensitive ultrasonographic features, it was seen that margin irregularity, heterogeneity and microcalcification in the nodule were the most specific characteristic findings. Conclusion: In our study, the risk of thyroid cancer was found to be 12,5% in the group diagnosed with follicular neoplasia. This rate is a warning that when deciding on the decision and type of surgery in this group, the gender of the patient, conventional ultrasonographic findings, as well as current additional ultrasonographic techniques (elastosonography, contrast ultrasonography etc.) and thyroid molecular tests (BRAF, TERT, PAX8/PPAR etc.) should be used. These data seem to reduce the need for surgery.