Akut apandisit tanılı hastaların sosyodemografik, laboratuar ve görüntüleme özelliklerinin geriye dönük olarak incelenmesi
- Tez No: 637714
- Danışmanlar: DR. VERMİ DEĞERLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, retroçekal yerleşim, lökositoz, hiperbilirubinemi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç:Akut apandisit hastane yatışlarının sık bir sebebidir. Bu çalışmanın amacı histopatolojik olarak akut apandisit tanısı almış 315 olgunun retroçekal yerleşim ve normal yerleşim özelliklerine göre sosyodemografik, laboratuar, klinikve görüntüleme özellikleriniaraştırmaktır. Materyal ve Metod: 01.01.2014-31.12.2014 tarihleri arasındagenel cerrahi kliniklerince opere edilip histopatolojik olarak akut apandisit tanısı alan 315 olgu geriye dönük olarak araştırıldı. Hastaların demografik verileri, bilirubin ve lökositoz değerleri, ultrasonogafi ve batın tomografisi özellikleri, operasyon sonucuna göre akut apandisitin yerleşim özellikleri ve operasyon sonrası komplikasyonlar hastane tıbbi kayıtlarından elde edildi. Yaş (< 65 , ≥ 65;ayrıca genç - orta – yaşlı) cinsiyet ve akut apandisit lokalizasyon özelliğine göre (normal yerleşim, retroçekal yerleşim, diğer yerleşim) laboratuar, görüntüleme ve komplikasyon özellikleri arasında bir fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda olguların 245'i (%77.8) erkek, 70'i (%22,2) kadın,15'i (%4.8) ≥ 65, 300'ü (%95.2) ise < 65 idi. Genç yaş ve erkek cinsiyetin akut apandisitle yakın ilişkili olduğu görüldü. Lokalizasyonlarına göre akut apandisit olgularının157'si (%49.8) normal yerleşim, 128'i (%40.6) retroçekal yerleşim, 30'u (%9.5) diğer yerleşimlerde bulundu. Çalışmamızda yaşla birlikte normal yerleşimli apandisitin görülme sıklığı (%90.9), kanda lökosit yüksekliği (ort. 19.200/mm3) ve komplikasyon gelişme durumunda (%40.0) artış olduğu saptandı. Bilirubin ise sadece perfore apandisit durumunda anlamlı yüksekliğe sahipti (1.13 mg/dl). Apandisit lokalizasyonuna göre ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı batın tomografisinde (BT) destekleyici bulgu varlığı arasında ilişki olmadığı ancak komplikasyon gelişmiş olgularda USG ve BT'nin daha anlamlı sonuçlar gösterdiği (%68.8 ve %95.8) ve BT'nin daha güvenilir sonuçlar elde ettiği saptandı. Komplikasyon yönünden perforasyon gelişen olgularda lökositoz yüksekliği, hiperbilirubinemi ve ileri yaş açısından anlamlı bir ilişki bulundu. Sonuç: Akut apandisit en sık erkek cinsiyet ve genç yaş grupta görülür. Çoğu olguda retroçekal yerleşimde de karşımıza çıkmaktadır. Kanda lökosit yüksekliği akut apandisitte güçlü bir belirteç olmakla birlikte hiperbilirubinemi daha çok perforasyonu düşündürmelidir. Yaşla birlikte perforasyon riski de artmaktadır. Komplike olgularda daha çok yardımcı olmakla birlikte USG ve BT sıklıkla başvurulan görüntüleme yöntemleridir ve USG'ye göre BT daha anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Acute appendicitis is a frequent cause of hospital admission. The aim of this study is analysing of sociodemographic, laboratory, clinical and imaging features of 315 cases, who received the diagnosis of acute appendicitis histopathologically, according to normal and retrocecal placement of appendix. MATERIALS AND METHODS: 315 cases were studied who operated by general surgery and received the diagnosis of acute appendicitis histopathologically at the dates between 01.01.2014-31.12.2014. Demographic datas, bilirubin, leukocytosis values, ultrasonography and abdominal CT features of the patients,according to the results of the operation; placement features of acute appendicitis and postoperative complications were obtained from hospital medical records. According to age (< 65 , ≥ 65; also young, middle and aged) gender and localization of acute appendicitis;we investigated whether there is a difference between laboratory, imaging and complication features. RESULTS: In our study;245 (77.8%) cases were male and 70 (22,25%) cases were female. 15 (4,8%) were aged 65 and over. 300 (95.2 %) cases were under 65 years. Younger age and male gender were found closely associated with acute appendicitis. According to localization of acute appendicitis;157 (49.8%) cases had normally placement, 128 (40.6%) had retrocecal placement and 30 (9.5%) had other placements. In our study;the incidence of normal localizated appendicitis (90,9%) were found to be increased when blood leukocytes height ( approx. 19,200 / mm3 ) and in case of complications (40.0 %).Bilirubin had significant height (1.13 mg/dl) at only perforated appendicitis situation. According to the localization of appendicitis,there was no difference between USG,CT and supportive findings but we found that USG and CT show more significant results (68.8% and 95.8%) in complicated cases and CT was revealed more reliable. In terms of complications; a significant relationship was found between the height of leukocytosis, hyperbilirubinemia, and advanced age in the patients with perforated appendicitis. CONCLUSION: Acute appendicitis is the most common in male gender and younger age groups.In most cases, acute appendicitis was also emerged at retrocecal placement.Although the height leukocytes in the blood is a strong marker in acute appendicitis, hyperbilirubinemia should bring to mind more possibility of perforation.The risk of perforation increases with age. Although USG and CT are more helpful in complicated cases,both of them are often referenced imaging methods and CT is more significant than USG. KEY WORDS: Acute appendicitis, retrocecal placement, leukocytosis, hyperbilirubinemia.