Kırgızca-Türkçe Sözlük'e göre Kırgız Türkçesinde isim yapım ekleri
Noun formation in based on Kırgızca-Türkçe Sözlük
- Tez No: 637807
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız Türkçesi, şekil bilgisi, isimden isim yapım eki, fiilden isim yapım eki, kelime yapımı, Kyrgyz Turkish, morphology, suffix of denominative noun, deverbal noun, word formation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
“Kırgızca Türkçe Sözlük'e Göre Kırgız Türkçesinde İsim Yapım Ekleri”adlı çalışmamızın giriş bölümünde Kırgızlar ve Kırgız Türkçesi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Kırgız Türkçesinde kelime yapımı bölümünde Kırgız Türkçesi ile ilgili yapılan araştırmalar genel hatlarıyla kısaca gözden geçirilmiştir. Tezimizde, önce“Kırgızca-Türkçe Sözlük”taranarak türemiş kelimeler tespit edilmiş, daha sonra bu kelimelerde geçen ekler belirlenerek, alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Konu ele alınırken yapım ekleri İsimden İsim ve Fiilden İsim Yapım Ekleri olarak iki ana bölüme ayrılarak ele alınmıştır. İsimden İsim Yapım Ekleri bölümünde alfabetik olarak; +çI, +DU, +lık, vb. ekler incelenmiştir. Fiilden İsim yapım ekleri bölümünde ise yine alfabetik olarak; -Ak/-Ok, -GIs/-GUs, -mA, vb. ekler incelenmiştir. Eklerin incelenmesinde ekin biçimbirimsel değişkeleri, ünlü-ünsüz uyumlarına uyup uymama durumları verildikten sonra işlevleri yaygınlık sırasına göre tasvir edilmiştir. Sonuç bölümünde çalışmada elde ettiğimiz sonuçlar özetlenmiştir. Tezimizin sonunda ekler ve türemiş kelimeler dizini alfabetik olarak verilmiştir. Tezimiz kaynakça bölümüyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
General information on Kyrgyz culture and Kyrgyz Turkic is given in the introduction section in our study titled“Noun formation according to Kırgızca-Türkçe Sözlük”. The studies previously conducted on Kyrgyz Turkiclanguage are briefly reviewed in the word making section of Kyrgyz Turkic. In our study, firstly, words in Kyrgyz-Turkish dictionary were searched, and then the suffixes in these words were determined and arranged in alphabetical order. While dealing with the subject, the suffixes are divided into two main sections as denominal nouns and deverbal nouns.In the section of denominal nouns suffixes like + çi, + DU, + lık, etc. are examined in the alphabetical order. In the section deverbal nouns: suffixeslike-Ak / -Ok, -GIs / -GUs -mA, etc. are examined in the alphabetical order. While examinating the suffixes, morphological variables of the suffixes are depicted in order of prevalence with their functions after giving vowel and consonant harmony. In the conclusion section, the results we obtained in the study are summarized. At the end of our thesis are placed an index of derivatives and suffixes in alphabetical order. Our study ends with a bibliography section.