Yenilikçi problem çözme tekniği triz kullanılarak makine tasarımı / geliştirme ve bir uygulama
Machine design / development and an application using innovative problem solving technique triz
  1. Tez No: 637964
  2. Yazar: BURAK DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAZIL CANBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TRIZ, Mobilya, Ahşap Kompenent, Çoklu Delik Delme Makinesi, Beyin Fırtınası, TRIZ, Furniture, Wooden Component, Multi Hole Drilling Machine, Brainstorm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
YENİLİKÇİ PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİ TRİZ KULLANILARAK MAKİNE TASARIMI / GELİŞTİRME VE BİR UYGULAMA Burak DEMİRTAŞ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2020 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Fazıl CANBULUT ÖZET Mobilya üretimi için bütünü oluşturan ahşap komponentler günümüzde çeşitli proseslerden geçirilerek (delik delme, kesme, kanal açma vb.) montaja hazır hale getirilmektedir. Bu çalışmalar işletmelerin çalışma prensiplerine göre gerek yarı otomatik gerekse tamamı otomasyon sistemleriyle çalışan makine hatlarında yapılmaktadır. Tezimizde İstikbal Mobilya A.Ş. mobilya üretim departmanında yer alan çoklu delik delme adı verilen makinenin problemlerinden arındırılarak yeni bir makine geliştirilmesi ele alınmaktadır. Mevcut makine ile proses yarı otomatik şekilde yapılmakta bunlara istinaden özellikle üretimin yoğun olduğu zaman dilimlerinde yaşanılan problemler artış göstermektedir. Burada bahsi geçen problemler makinenin emek yoğun kurulumuna bağlı yaşanılan zaman kayıpları ile kurulumun operatöre bağlı olarak yapılmasından ötürü delme işleminde ara ara kalite problemlerinin yaşanmasıdır. Söz konusu problemlerin giderilmesi için tezimizde mühendislik problem çözme tekniklerinden“Yenilikçi Problem Çözme Tekniği”(TRIZ) çelişkiler matrisinden ve beyin fırtınası tekniğinden faydalanılmıştır. TRIZ metodolojisi, Rus bilim adamı Genrikh Altshuller tarafından 1.500.000 den fazla patentin incelenerek problemlerin çözümlerinde kullanılan yöntemlerin hangi yollar izlenerek çözümüne kavuşturulacağının fikrini veren bir metodolojidir. Çalışmamızda beyin fırtınası ile de problemin çözümü için makinede iyileşmesi gerekenler ile buna karşı oluşan çelişkilerin belirlenmesi yapılmıştır. Sonrasında TRIZ prensipleri ile problemlerin çözümünde izleyeceğimiz yol haritası çıkarılmış ve ideal makine için alternatifler oluşturularak en uygunu tasarım yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
MACHINE DESIGN / DEVELOPMENT and AN APPLICATION USING INNOVATIVE PROBLEM SOLVING TECHNIQUE TRIZ Burak DEMİRTAŞ Erciyes University, Institute of Natural and Applied Sciences M. Sc. Thesis, September 2020 Supervisor: Dr. Lecturer Fazıl CANBULUT ABSTRACT Wooden components that make up the whole for furniture production are made ready for assembly by going through various processes (drilling, cutting, channeling, etc.). These studies are carried out in machine lines that work either semi-automatic or fully automated according to the working principles of the enterprises. In our thesis, Istikbal Furniture Company. The development of a new machine is discussed by clearing the problems of the machine called multiple hole drilling in the furniture production department. With the existing machine, the process is carried out in a semi-automatic manner. Consequently, the problems experienced especially during the periods of intensive production increase. The problems mentioned here are the loss of time due to the labor-intensive installation of the machine and the intermediate quality problems in the drilling process due to the installation depending on the operator. In order to overcome these problems, in our thesis, engineering problem solving techniques,“Innovative Problem Solving Technique”(TRIZ), contradiction matrix and brain storming technique were used. The TRIZ methodology is a methodology by the Russian scientist Genrikh Altshuller that examines more than 1.500.000 patents and gives the idea of the methods used in solving the problems to be solved. In our study, brainstorming was used to determine what needs to be improved in the machine to solve the problem and the contradictions against it. Afterwards, the road map that we will follow in solving the problems with the principles of TRIZ was prepared and alternatives were created for the ideal machine and the most suitable design was made.