Total kalça protezi geçiren bireylerin taburculuk sonrası yaşadıkları komplikasyonların belirlenmesi
Determination of complications of patients undergoing total hip replacement after discharge
- Tez No: 638023
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA SEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, hemşirelik eğitimi, komplikasyon, taburculuk, Total Hip Artroplasty, Nursing Education, Complication, Discharge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırma, Ekim 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisinde ve Muğla Özel Yücelen Hastanesi Cerrahi Servisinde Total Kalça Protezi (TKP) uygulanan hastalarda taburculuk sonrası yaşadıkları komplikasyonları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma verileri literatür bilgileri doğrultusunda geliştirilen anket formu ile toplandı. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS (Version 22.0,) paket programı ile gerçekleştirilmiş, veriler Ki-kare test, Fisher kesin ki-kare test (Fisher exact test) ve Mann U Whitney testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada TKP uygulanan hastalarda; yaş, cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı komplikasyon gelişmesi arasında ilişki bulunmazken, beden kütle indeksi (BKİ), medeni durum, eğitim durumu, kronik hastalık, yaşanılan ev ortamı ve daha önce geçirilen cerrahi girişim ile komplikasyon görülme arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in order to determine complications after discharge during the application of Total Hip Prothesis (THP) to the patients carried out in The Ortopedics and Traumatology Service of Mugla Sitki Kocman University Training and Research Hospital and The Surgical Service of Mugla Özel Yücelen Hospital between October 2018 and May 2019. The Research data was collected through survey form which was improved in the direction of literatüre information on this field. The staticial analysis of the data was fulfilled via SPSS (version, 22,0) packaged software, and the data was evaluated chi-square test, Fisher exact chi-square test and Mann U Whitney. İn the research, whereas no relation was found between age, sex, the use of cigarete and alcohol and complication development, a meaningful relation was found between body mass index (BMİ), marital status, education, cronic disease, home enviroment, surgical invertion had been undergone previously and incidence of complication.