Elli yaş ve üzeri bireylerde kolorektal kanser tarama davranışları ve sağlık okuryazarlık düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between colorectal cancer screening behaviours and health literacy level of individuals aged 50 and over
- Tez No: 638031
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HESNA GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, tarama davranışı, sağlık okuryazarlığı, hemşirelik, Colorectal cancer, screening behavior, health literacy, nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma, 50 yaş ve üzeri bireylerin kolorektal kanser tarama davranışları ve sağlık okuryazarlık düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak uygulandı. Araştırmanın evrenini Sivas Numune Hastanesi İstasyon Ek Binası Yetişkin Gözlem Odası'na 30 Aralık 2019 - 30 Mart 2020 tarihleri arasında başvuran 633 birey oluşturdu. Örnekleme ise araştırmanın dahil edilme ölçütlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 yaş ve üzeri 332 birey alındı. Araştırma verilerinin toplanmasında Tanıtıcı Özellikleri Belirleme Formu, Kolorektal Kanser Tarama Davranışları Formu ve Sağlık Okuryazarlık Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik dağılımlar, Ki-kare analizi, independent sample t testi, Kolmogorov-Smirnov testi, ANOVA varyans analizi, Kruskall-Wallis testi ve Lojistik Regresyon analizi kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde p0.05) Sonuç olarak; Bireylerin kolorektal kanser tarama testlerini bilme ve test yaptırma oranlarının yetersiz olduğu, orta düzeyde sağlık okuryazarlığı düzeyine sahip oldukları ve kolorektal kanser tarama testi yaptırma durumu ile sağlık okuryazarlığı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted as descriptive and cross-sectional to determine the relationship between the colorectal cancer screening behaviors and health literacy levels of individuals aged 50 and over. The population of the study consisted of 633 individuals applying to Sivas Numune Hospital, Station Additional Building, Adult Observation Room between December 30, 2019 and March 30, 2020. The sample of the study consisted of 332 individuals aged of 50 and over, who agreed to participate in the study, and who met the inclusion criteria. The Descriptive Characteristics Determination Form, Colorectal Cancer Screening Behaviors Form, and Health Literacy Scale were used in collecting the data of the study. Frequency, The Chi-Square Analysis, Independent sample t-test, Kolmogorov-Smirnov Test, ANOVA Variance Analysis, Kruskall-Wallis Test and Logistic Regression Analysis were used in evaluating the data. p0.05). As a result, it was found that the knowledge and undergoing of colorectal cancer screening tests of individuals were inadequate, they had moderate health literacy levels, and there was not a significant relation between undergoing colorectal cancer screening test and health literacy.