Tip 2 diyabetli hastalarda moralin tedavi uyumu üzerine etkisi
The effect of morale on treatment compliance in patients with TYPE 2 diabetes
  1. Tez No: 638030
  2. Yazar: TUĞBA KARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN ÇITLIK SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, moral, tedavi uyumu, Type 2 diabetes, morale, compliance with treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Moralin Tedavi Uyumu Üzerine Etkisi Amaç: Araştırmanın amacı, tip 2 diyabetli hastalarda moralin tedavi uyumu üzerine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırma ilişkisel tanımlayıcı olarak, Mart 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini Hatay Altınözü Devlet Hastanesi'nde dahiliye polikliniğine başvuran ve dahiliye servisinde tedavi gören 551 yetişkin tip 2 diyabetli hasta oluşturdu. Örneklem, evreni bilinen örneklem hesabıyla 121 hasta olarak belirlendi. Hata payını azaltmak için 183 hasta araştırmamıza dahil edildi. Verilerin toplanmasında Hasta Tanıtım Formu, Philadelphia Geriatri Merkezi Moral Ölçeği (PGMMÖ), Morisky Tedavi Uyum Ölçeği (MTUÖ-8) kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilenlerin çoğu 50-65 yaş arası, kadın, evli, ilkokul/ortaokul mezunu, çalışmayan, gelir durumu orta, 6 ay-5 yıl arası diyabet hastası olan, ailesinde diyabet bulunan, oral antidiyabetik kullanan, diyabet eğitimi almamış, uyuşma/karıncalanma komplikasyonu mevcut hastalardır. Hastaların PGMMÖ toplam puan ortalaması 7.77±4.26, MTUÖ-8 puan ortalaması 4.51±2.44'dür. Hastaların moral ve tedavi uyumu düzeyleri düşük olarak bulunmuştur. Sonuç: Moral ile tedavi uyumu arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu, moral düzeyi arttıkça tedavi uyumunun arttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Effect of Morale on Treatment Compliance in Patients with Type 2 Diabetes Aim: The aim of the study is to determine the effect of morale on treatment compliance in patients with type 2 diabetes. Material and method: The research was conducted between March 2019 and June 2020 as a relational descriptor. The population of the study consisted of 551 adult type 2 diabetes patients who applied to the internal medicine outpatient clinic at Hatay Altınözü State Hospital and treated at the internal medicine service. The sample was determined as 121 patients with the sample calculation of the universe. To reduce the margin of error, 183 patients were included in our study. Patient Information Form, Philadelphia Geriatrics Center Morale Scale (PGCMS), Morisky Treatment Compliance Scale (MTCS-8) were used to collect the data. Results: Most of those included in the study were 50-65 years old, female, married, primary school / secondary school graduate, non-working, middle income, 6 months to 5 years diabetic, family with diabetes, using oral antidiabetic, no diabetes education, numbness / tingling complication are existing patients. PGCMS total score average of the patients was 7.77 ± 4.26, MTCS-8 mean score was 4.51 ± 2.44. The morale and treatment compliance levels of the patients were low. Conclusion: It was determined that there was a positive relationship between morale and treatment compliance, and treatment compliance increased with increasing morale level.