Skarzynski tinnitus ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of skarzynski tinnitus scale
  1. Tez No: 638093
  2. Yazar: BAHAR BABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Skarzynski Tinnitus Scala, STÖ, THI, Validty, Reliability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tinnitus, genel olarak başımız ya da kulağımızdan gelen istemsiz seslere denir. Semptomun etiyolojisi kesin olmamakla birlikte hala tartışılmaktadır. Tinnitusta kullanılan ölçekler de hasta takibine, tedavi gelişimine katkıda bulunmaktadır. Çalışma, Ege Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'na 18 - 84 yaş arası, tinnitus semptomu şikayetiyle başvuran 143 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya gönüllü olan hastaların, demografik bilgileri alınıp saf ses odyometri testi ve Skarzynski Tinnitus Ölçeği(STÖ) ve Tinnitus Engelilik Anketi(THI) uygulanmıştır. Geçerlik-güvenirlik analizinde;kapsam, yapı geçerliği ve güvenilirlik analizleri kullanılmıştır.Bulgular, kapsam geçerliliği, çeviri, ters çeviri tekniği ile hazırlanmış uzman kişilerin değerlendirmesiyle tamamlanmıştır. Açıklayıcı faktör analizinde faktör yükleri yeterli ve toplam varyans değeri %57,96 bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizinde uyum iyiliği kriterlerini(x2/SD:1,48, RMSEA: 0,058, SRMR: 0,057 , GFI: 0,90 ve AGFI: 0,98) sağladığı görülmüştür. STÖ'nün benzer ölçek geçerliğinde THI ölçeği kullanılmıştır.Hesaplamada korelasyon katsayısı (0,91, p0,05 ) ile güvenilirliği yüksek oranda sağlamıştır. Sonuç olarak, STÖ ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenilirliği sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler; Tinnitus; Skarzynski Tinnitus Scala; STÖ; THI; Geçerlik; Güvenirlik
Özet (Çeviri)
Tinnitus is commonly referred to as involuntary sounds coming from our head or ear. Although the etiology of the symptom is not certain, it is still under debate. Scales used in tinnitus also contribute to patient follow-up and treatment development. This study group included 143 patients between the ages of 18 and 84 who applied to the Department of Otorhinolaryngology, Ege University, with the complaint of tinnitus symptoms. The demographic information of the patients who volunteered for the study was obtained and pure audio audiometry test was performed and Skarzynski Tinnitus Scale (STÖ) and Tinnitus Handicap Inventory (THI) were applied. In the validity-reliability analysis, scope, construct validity and reliability analysis were used. The findings were completed with the evaluation of the experts who were prepared with the scope validity, translation and reverse translation technique. In explanatory factor analysis, factor loads were found to be sufficient and the total variance value was 57.96%. In confirmatory factor analysis, it was found that it met the goodness of fit criteria (x2 / SD: 1.48, RMSEA: 0.058, SRMR: 0.057, GFI: 0.90 and AGFI: 0.98). In similar scale validity of STÖ, THI scale was used. Correlation coefficient (0,91, p 0.05). As a result, a high level of validity and reliability was observed in the Turkish language.