Kırsalda yaşayan dul yaşlı kadınların sosyal durumları ve destek ağları üzerine bir inceleme
An examination on social status and support network of elderly female widowed people living in rural areas
  1. Tez No: 638159
  2. Yazar: İLKNUR YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: YaĢlanma, yaĢlılık, dulluk, kırsalda yaĢlanma, sosyal destek, Aging, old age, widowhood, aging in rural, social support network
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, yaĢlı ve dul kadınların sahip oldukları sosyal iliĢkileri, bu iliĢkilere olan bakıĢ açılarını, bu iliĢkilerin hayatlarına ve beklentilerine olan etkisini ve destek ağlarını analiz ederek incelemektir. Bu nitel çalıĢma Isparta'da bulunan Çandır ve Sarımehmetler köylerinde gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢma grubu söz konusu köylerde yaĢayan 59 ile 90 yaĢ aralığındaki 30 kadın dul bireyden oluĢmaktadır. Katılımcılara amaca yönelik örneklem tekniği ile ulaĢılmıĢtır. AraĢtırmada yarı yapılandırılmıĢ mülakat formu kullanılmıĢtır. ÇalıĢmanın çıktıları betimsel analizle değerlendirilmiĢtir. Bulgular ilgili literatür ıĢığında tartıĢılmıĢtır. ÇalıĢma bulgularına göre yaĢlılık katılımcılar için bir kayıplar dönemi anlamına gelmektedir. Dulluk bazı kadınlar için önemli bir dönüm noktasıdır. Genel anlamda dul bireyler yeniden evlenmeyi istememektedir. Ayrıca dul kadınlar evde bakılmayı istediklerini söylemiĢlerdir. Katılımcılar en büyük desteği çocuklardan almaktadır. Nitekim bireyler en çok çocukları ile iletiĢimlerine değer vermekte ve en çok onlara güvenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the this study is to examine the social relations of the elderly and widowed women, the point of view on these relationships, their impact on their expectations and lives and their support networks analyze. That qualitative research was carried out in Çandır and Sarımehmetler villages of Isparta province. The working group of the current study consists of 30 of widow women from these villages. The age of participants ranges from 59 to 90. The participants were reached with purposive sampling technique. In this study, a semi-structured interview form was used by researcher. Outputs of the study were evaluated through descriptive analaysis. Findings were discussed in the light of the related literature. According to the findings of the current study, old age means a period of losses for participants. Widowhood is an important milestone in some women's life. Generally, widow individuals don't want to remarry. Also widow women say they want to see all their treatments at home. The participants get the biggest support from their children. So and so the individulas value the most which they contact with their children and they rely most on their sons and daughters.