Türkiye'nin Rusya ile olan siyasi ilişkisinin ticari ilişkisine etkisi
The effect of Turkey's political relations with Russia on its trade relations
  1. Tez No: 638194
  2. Yazar: MURAD MAMMAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, ticari ilişkiler, siyasi ilişkiler, dış ticaret, Turkey, Russia, trade relations, political relations, foreign trade
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi ilişkilerin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere etkisi, Türk ve Rus devletleri arasında resmi diplomatik ilişkilerin kurulmasına kadar uzanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, 1991 yılından günümüze Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında gerçekleşen siyasi ilişkilere bağlı olarak, bu siyasi ilişkilerin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere, özellikle de Türkiye'nin dış ticareti üzerindeki etkilerini incelemektir. 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından Türkiye ve Rusya arasında yıllardır süregelen ilişkiler, günümüzde yeni bir boyuta taşınmıştır. Özellikle son yıllarda meydana gelen uçak krizi sonrası yaşanan sorunlar Türkiye'nin dış ticaretini doğrudan etkilemekte olduğundan, akademik anlamda da incelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada son yılların siyasi gelişmeleri (olumlu/olumsuz) incelenmiş ve bu gelişmeler sonrası iki ülke arsındaki ticari ilişkiler rakamlarla ortaya konmuştur. Ortaya konan bu rakamsal verilerden yola çıkarak iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin ticari ilişkiler üzerinde önemli etkileri olduğu saptanmıştır. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler istikrarlı ve olumlu bir şekilde geliştiğinde, bu durum ticari ilişkilere de olumlu yansımakta ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi artmaktadır. Ancak, ülkeler arasında bir siyasi kriz yaşandığında, bu durum ticari ilişkileri de olumsuz etkilemektedir. Türkiye ve Rusya arasında yıllar boyunca süregelen inişli çıkışlı ilişkiler sebebiyle iki ülke arasında güven sorununu oluşmuştur. Ayrıca birkaç önemli siyasi konuda fikir ayrılığı da mevcuttur. Bu nedenlerle iki ülke arasında siyasi sorun çıkma olasılığı her zaman yüksektir. Bu sorunların da ülke ekonomilerine olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak iki ülke liderleri son yıllarda hassas bir dış politika yürüterek yaşanabilecek krizleri önlemeyi başarmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The effects of political relations between Turkey and Russia on their trade relations can be traced back to the establishment of formal diplomatic relations between the two countries. The purpose of this study is to examine the effects of political relations on their trade relations and especilly Turkey's foreign trade depending on the political relations between Russia and Turkey from the collapse of Soviet Union up to the present. In 1991, after the collapse of the Soviet Union, centuries of relations between Turkey and Russia has been reached a new dimension. Especially in recent years, since the problems occured after an air attack affected Turkey's foreign trade is directly, it emerges as an issue that should be studied in the academic sense. In this study, the political developments (positive / negative) in recent years have been examined and after these developments, the trade relations between the two countries have been presented in figures. Based on these numerical data, it has been determined that political relations between the two countries have important effects on trade relations. When the political relations between the two countries develop steadily and positively, this situation positively reflects on the trade relations and the trade volume between the two countries increases. However, when there is a political crisis between countries, this affects the trade relations in a negative way. Due to the ongoing ups and downs between Turkey and Russia, the problem of trust was formed between the two countries. Moreover, there are also disagreements on several important political issues. For these reasons, there is always a high probability of political problems between the two countries. Considering the negative effects of these problems on the economies of both countries, the leaders of the two countries have managed to prevent crises that may occur by implementing a sensitive foreign policy in recent years.