Peptit ve bitkisel ekstreler içeren anti-aging kozmetik yüz maske formülasyonlarının geliştirilmesi ve karakterizasyonu
Development and characterization of anti-aging cosmetic facial mask formulations containing herbal extracts and peptide
  1. Tez No: 638205
  2. Yazar: AFSANA AGHAZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLGÜN YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aging, Facial mask, Hydrogel, Acetylhexapeptide-8
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dermal yaşlanma ekstrinsik ve intrinsik faktörlerden dolayı derinin molekül seviyesinde oluşan değişiklikler sonucu ortaya çıkan fizyolojik bir süreçtir. Günümüzde insanların, dünya kozmetik pazarının yaklaşık beşte birini oluşturan yaşlanma karşıtı ürünlere olan ihtiyacı ve ilgisi artmaktadır. Yaşlanma karşıtı aktif bileşenlerin yan etkisiz, doğal yapılı taşıyıcı sistemler halinde formüle edilmesi tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında, Asetilhekzapeptit-8, Kadife çiçeği ekstresi ve Aynısafa çiçeği ekstresi kullanılarak yaşlanma karşıtı etki etmesi beklenen hidrojel maske formülasyonları geliştirilmiştir. Çalışmamızda, Asetilhekzapeptit-8 etken maddesini stabil bir şekilde formüle edebilmek amacıyla, yüksek su içeriği sayesinde peptitlerin etkinliğini koruyabilen ve denatürasyonunu önleyen hidrojel taşıyıcı sistemleri kullanılmıştır. Bu çalışmamızda,diğer kağıt maske türlerinden farklı olarak kırılgan yapıya sahip olan hidrojel maskelerin bu dezavantajını gidermek amacıyla farklı polimerler kullanılarak, dayanıklı hidrojel maske formülasyonları geliştirilmiştir. Bu kapsamda, hazırlanan formülasyonların reolojik , mekanik ve gerilme özellikleri, şişme davranışının tayini, biyoadhezyon kuvvetleri, etken madde içeriği ,fizikokimyasal stabiliteleri ve IR spektrumları araştırılmıştır. Yukarıda bahs edilen çalışmalar sonucunda, Asetilhekzapeptit-8 (% 5 ve %10) ve bitkisel ekstreler içeren F1A5 ve F1A10 hidrojel maske formülasyonlarının kozmetik kalite kriterlerine uygun formülasyonlar olduğu tespit edilmişdir. İleriki aşamada seçilen hidrojel maskelerin in vivo çalışmalar ile etkinlik testleri yapılması planlanmaktadır. Anahtar Kelimeler : Yaşlanma, Yüz maskesi, Hidrojel, Asetilhekzapeptit-8, Kadife çiçeği ekstresi Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 34222
Özet (Çeviri)
Dermal aging is a physiological process that occurs as a result of changes in the molecular level of the skin due to extrinsic and intrinsic factors. Today, people's need and interest in anti-aging products, which constitute about one-fifth of the world cosmetics market, is increasing. It is preferred that the anti-aging active ingredients be formulated as naturalstructured carrier systems without side effects. In this thesis study, hydrogel mask formulations that are expected to have an antiaging effect have been developed using Acetylhexapeptide-8, Marigold extract and Calendula flower extract. In our study,in order to formulate the Acetylhexapeptide-8 active ingredient stable, hydrogel carrier systems have been used, which can preserve the efficiency of peptides and prevent their denaturation due to their high water content. In this study, unlike other types of sheet masks, durable hydrogel mask formulations have been developed using different polymers in order to eliminate this disadvantage of hydrogel masks, which have a fragile structure. In this context, the rheological, mechanical and tensile properties, determination of swelling behavior, bioadhesion forces, active substance content, physicochemical stability and IR spectra of the formulations were investigated. Consequently, it was determined that F1A5 and F1A10 hydrogel mask formulations containing Acetylhexapeptide-8 (5% and 10%) and herbal extracts are formulations that comply with the cosmetic quality criteria. In the next stage, it is planned to conduct in vivo studies and efficiency tests of the selected hydrogel masks.