Hiperkifozu olan sağlıklı bireylerde manuel terapi yaklaşımlarının ve inspiratuar kas eğitiminin solunum parametrelerine etkisi
The effect of manual therapy approaches and inspiratory muscle training on respiratory parameters in healthy individuals with hyperkyphosi̇s
  1. Tez No: 638263
  2. Yazar: ŞEYDA YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA ATAŞ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: inspirasyon, kifoz, manuel tedavi, postür, solunum kasları, inspiration, kyphosis, manual therapy, posture, respiratory muscles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Hiperkifozu olan sağlıklı bireylerde inspiratuar kas eğitimi (IMT) ve IMT programına eklenen manuel terapi yaklaşımlarının etkinliği belirsizdir. Çalışmamızın amacı hiperkifozu olan sağlıklı bireylerde IMT ve IMT'ye eklenen manuel terapi tekniklerinin; solunum fonksiyonları (FVC, FEV1, FEV1/FVC ve PEF), ileri baş duruşu ve hiperkifoz üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, otuz beş birey randomize olarak IMT ve manuel terapi gruplarına ayrıldı. Tüm katılımcılara dört hafta boyunca haftada iki kez yirmi dakika IMT uygulanırken, manuel terapi grubuna IMT'ye ek olarak manuel terapi teknikleri yapıldı. Katılımcıların uygulama öncesinde ve dört hafta süren uygulamanın sonundaki solunum fonksiyonları, ileri baş duruşu ve hiperkifozları sırasıyla spirometre cihazı, servikal bölge eklem hareket açıklığı ölçüm cihazı (CROM Deluxe) ve C0- duvar (OWD) ve C7-duvar mesafesi ölçüm teknikleri ile ölçüldü. Tedavi sonrası solunum fonksiyonlarında manuel terapi grubunda anlamlı iyileşmeler olduğu görülse de (p0,05). Solunum fonksiyonlarındaki değişimin karşılaştırılmasında manuel terapi içeren grubunun üstünlüğü tespit edildi. Her iki grupta hem hiperfoz hem de ileri baş duruşunda anlamlı düzelme olurken (p0,05). Postür problemlerinin düzeltilmesinde hem IMT hem de IMT'ye ek olarak uygulanan manuel tedavi yaklaşımlarının etkin olduğu; ancak solunum fonksiyonlarındaki olumlu etkileri nedeniyle IMT programına eklenen manuel tedavi tekniklerinin solunum fonksiyonlarının artırılmasında kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of inspiratory muscle training (IMT) and manual therapy approaches added to the IMT program are uncertain in healthy individuals with hyperkyphosis. Our study is aimed to determine the effects of manual therapy techniques added to IMT and IMT on pulmonary functions (FVC, FEV1, FEV1 / FVC and PEF), forward head posture, and hyperkyphosis in healthy individuals with hyperkyphosis. Thirty-five individuals voluntarily participate to study were randomly divided into IMT and manual therapy groups. While all participants received twenty minutes of IMT twice a week for four weeks, manual therapy techniques were applied to the manual therapy group in addition to IMT. Pulmonary functions, forward head posture and hyperkyphosis were evaluated before and after the treatments with spirometry device; cervical range of joint range of motion measuring device (CROM Deluxe), C0-wall (OWD) and C7-wall distance measurement respectively. Although there were significant improvements in the pulmonary function in the manual therapy group after treatment (p0.05). The superiority of the manual therapy group was determined in comparison of the changes of pulmonary function. There was a significant improvement in both hyperkyphosis and forward head posture in both groups (p0.05). While, both manual treatment approaches added to IMT and IMT are effective in correcting posture problems; it was concluded that manual treatment techniques added to the IMT can be used to increase pulmonary functions due to their positive effects on pulmonary functions.