Yaşlılarda artmış kifozun kas kuvveti, denge ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effects of hyperkyphosis on muscle strength, balance and quality of life in elderly
  1. Tez No: 336583
  2. Yazar: AYİŞE ÖZYONAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVİN BALKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hyperkyphosis, muscle strength, quality of life, mobility, depression, aging
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yaşlı nüfusun giderek arttığı ülkemizde yaşlanma ile beraber getirdiği sorunlar da artmaktadır. Eskiden sadece kozmetik bir deformite olarak görülen hiperkifoz artık birçok problemi de beraberinde getiren multifaktöriyel bir sağlık problemi olarak kabul edilmektedir.Huzurevinde yaşayan bireylerin kifoz şiddetlerini ve kifozun denge, mobilite, kas kuvveti, esneklik, yaşam kalitesi ve depresyon durumlarını ne kadar etkilediğini ortaya koymak amacıyla planlanan bu çalışma Sivas İhramcızade İsmail Hakkı Toprak huzurevinde yaşayan yaşlılar ile yapılmıştır. Kurumda yaşayan tüm yaşlılar değerlendirilmiş ve çalışmaya katılma kriterlerine uygun olan 16 birey çalışmaya dahil edilmiştir.Çalışmaya katılan tüm yaşlılar kifoz şiddeti ve bunun sonucunda motor fonksiyon, denge, yaşam kalitesi, depresyon durumları ve düşme riski açısından değerlendirilmiştir. Kifoz derecesi oksiput-duvar mesafesi ve inklinometre ile kas kuvveti dinamometre ile, esneklik değerlendirmesi gonyometre ile, denge Berg Denge Testi (BDT) ile, mental değerlendirme Mini Mental Durum Testi (MMDT) ile yaşam kalitesi Nottigham Sağlık Profili (NSP) ile, mobilite Rivermead Mobilite İndeksi (RMİ) ile, düşme riski Tinetti Düşme Etkinlik Ölçeği (Tinnetti's Falls Efficiacy Scale-FES) ile ve depresyon durumları Yesavage'in Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucu elde edilen veriler SPSS (ver15.0) programı kullanılarak korelasyon analiziyle incelenmiştir. Yapılan korelasyon analizinde istatistiksel olarak önemli bulunan değerler arasında ise linear regresyon analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Older population is increasing in our country and the problems become greater with age. Hyperkyphosis which was seen as a cosmetic deformity is accepted as a multifactoriel health problem with other problems.The aim of this study is to determine kyphosis degrees and the effects of kyphosis on balance, mobility, muscle strength, flexibility, quality of life and depression in elderly in Sivas İhramcızade İsmail Hakkı Toprak nursing home.All older people living in nursing home were evaluated and 16 of them comply with inclusion criteria were included in the study. Elderly were evaluated for kyphosis degrees, motor function, balance, quality of life, depression and risk of falls. Kyphosis degree was evaluated with occiput wall distance and inclinometer, muscle strength was evaluated with a dynamometer, flexibility was evaluated with a goniometer, balance was evaluated with Berg Balance Test, mental status was evaluated with Mini Mental State Examination, quality of life was evaluated with Nottingham Health Profile, mobility was evaluated with Rivermead Mobility Index, risk of fall was evaluated with Tinnetti?s Falls Efficiacy Scale and depression was evaluated with Yesavage?s Geriatric Depression Scale. Results were loaded in SPSS (ver 15.0) program and corelation and regression tests were used to analyze data. Mistake level was determined as 0,05.As a result, high kyphosis degrees founded and muscle strength, mobility, quality of life and balance were decreased and depression and fair of fall were increased with kyphosis. Especially decreasing in back extensor muscle strength and mobility were important statistically. A positif corelation was obtained with kyphosis degrees and left knee flexion and right ankle dorsiflexion angles.Strengthening exercises for back extensor muscles are important to prevent and control of hyperkyphosis.