Entegre raporlama kılavuz ilkelerine bağlılık seviyesinin değerlendirilmesi: Finansal hizmet sektöründe bir araştırma
Evaluation of the level of commitment to the integrated reporting guidelines: A study in the financial service sector
- Tez No: 638335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TUĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Değer Yaratma, Kılavuz İlkeler, Integrated Raporting, Creating Value, Guiding Principles
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İşletmeler, faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan bilgileri raporlar aracılığıyla bilgi kullanıcılarına sunmaktadır. Bu bilgiler finansal ve finansal olmayan niteliğe sahiptir ve finansal raporlar, çevresel raporlar ve sürdürülebilirlik raporları vasıtasıyla bilgi kullanıcılarına iletilmektedir. Bu raporların her biri ayrı ayrı hazırlanmaktadır ve farklı kesimlere hitap etmektedir. Ancak 2008 yılından itibaren küreselleşme olgusu ve finansal krizler gibi etkenler nedeniyle işletmelerin iş yapma ve raporlama alışkanlıkları değişmeye başlamıştır. Paydaşlar işletmelere uzun vadede değer yaratma hakkında daha fazla bilgi ve daha fazla şeffaf olma konusunda çağrıda bulunmuşlardır. Bu çağrılara cevap olarak birçok kurum ve kuruluş çalışmalar yapmaya başlamıştır ve bu çalışmalar sonucunda kurumsal raporlamanın son halkası olan entegre raporlama ortaya çıkmıştır. Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi tarafından kapsamlı bir şekilde geliştirilen ve tanıtılan entegre raporlama finansal bilgi ve finansal olmayan bilgiyi ilişkili bir şekilde sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı kurumsal raporlamada yeni bir yaklaşım olan entegre raporlama girişimini benimsemiş, finansal hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin entegre raporlama kılavuz ilkelerine bağlılık seviyesini analiz etmektir. Bu kapsamda entegre raporlama veri tabanında finansal hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yayınladıkları entegre raporlar, entegre raporun kılavuz ilkelerine göre değerlendirilerek içerik analizi yapılmış ve entegre rapor uyum skorları oluşturulmuştur. Bu sayede kılavuz ilkelere bağlılık düzeyi, hangi ilkelerin ne sıklıkla kullanıldığı, finansal hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin entegre raporlamadaki genel eğilimleri belirlenmiş, oluşan entegre uyum skorlarının kârlılık oranlarıyla ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Enterprises present information resulting from their activities to information users through reports. This information has a financial and non-financial nature and is transmitted to information users through financial reports, environmental reports and sustainability reports. Each of these reports is prepared separately and addresses different segments. However, since 2008, business habits and reporting habits of businesses have changed due to factors such as globalization and financial crises. Stakeholders called on businesses to learn more about creating value in the long run and to be more transparent. In response to these calls, many institutions and organizations have started to work and as a result of these studies, integrated reporting, the last link of corporate reporting, has emerged. Integrated reporting, developed and promoted extensively by the International Integrated Reporting Council, provides financial and non-financial information in an associated manner. The purpose of this study is to analyze integrated reporting, a new approach in reporting, in the context of the International Integrated Reporting Framework published in 2013. In this context, in the integrated reporting database, companies operating in the financial service sector are evaluated according to the guiding principles of the integrated report, and content analysis is made and integrated report compliance scores are created. In this way, the level of importance given to the guiding principles, which principles are used frequently, and the general trends of the companies operating in the financial service sector in integrated reporting are determined, and whether the integrated compliance scores are related to the profitability ratios.