Uykululuk durumu ile hemogram parametreleri ve antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sleeping state and hemogram parameters and anthropometric measurements
- Tez No: 638390
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Epworth, uykululuk, hematokrit, eğitim durumu, periyodik muayene, Epworth, sleepiness, hematocrit, periodic examination
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Uykululuk durumu, toplumda az ya da çok çeşitli derecelerde görülebilen ve kişinin yaşamını fiziksel, sosyal ve mesleki olarak etkileyen önemli bir bozukluktur. Uykululuk durumunun oluştuğu kişilerde konsantrasyon bozukluğundan, fiziksel yorgunluğa kadar değişen yelpazede sorunlar oluşmaktadır. Çeşitli kişisel ve yaşamsal etkenler uykululuk durumuna neden olabilmektedir. Uykululuk durumunun değerlendirilmesinde çeşitli tarama yöntemleri mevcuttur. Çalışmamızda uykululuk durumunun derecesinin varsa hemogram parametrelerine etkisi ve varsa antropometrik ölçümlerle olan ilişkisini saptamak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Altındağ Şehit Savaş Bıyıklı Aile Sağlığı Merkezi'ndeki 0602004 Numaralı Aile Hekimliği Birimi'ne kayıtlı olup periyodik muayene için başvuran 18 yaş üstü 236 kişi katıldı. Katılımcılara; sosyodemografik özellikleride içeren özgün bir anket ile Epworth Uykululuk Ölçeği uygulandı. Bulgular:Çalışmaya 202'si (%85,6) kadın, 34'ü (%14,4) erkek olmak üzere toplam 236 kişi katıldı.Katılımcıların hematokrit düzeyleri (p=0,031), boyları (p=0,003), herhangi bir işte çalışma durumları (p=0,09) ve eğitim seviyeleri (p=0,08) ile Epworth Uykululuk Ölçeği puanları arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. Sonuç: Periyodik sağlık muayeneleri sırasında Epworth Uykululuk Ölçeği ile uykululuk durumunun değerlendirmek önemlidir. Epworth Uykululuk Ölçeği puanı yüksek olanlarda bu durum nedeniyle yaşanabilecek olumsuz durumlara erken safhada müdahale edilebilir. Bu müdahale ile birçok kişisel ve toplumsal istenmeyen durumun önüne geçilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: Sleepiness is an important disorder that can be seen in the society more or less at varying degrees and affects one's life physically, socially and professionally. People with sleepiness occur in a range of problems ranging from concentration disorder to physical fatigue. Various personal and vital factors can cause sleepiness. Various screening methods are available to assess sleepiness. In our study, it was aimed to determine the effect of the degree of sleepiness on hemogram parameters, if any, and their relationship with anthropometric measurements. Material and Methods: 236 people over the age of 18 who were registered to the Family Medicine Unit at 06.02.004 in Ankara Altındağ Karapürçek Şehit Savaş Bıyıklı Family Health Centerand applied for periodic examination participated in the study. Participants;A total of 236 people, 202 (85.6%) women and 34 (14.4%) men, participated in the study. A significant correlation was found between the hematocrit levels of the participants (p=0.031), their height (p=0.003), their employment status (p=0.09) and their education levels (p=0.08) and Epworth Sleepiness Scale scores. Results:A total of 236 people, 202 (85.6%) women and 34 (14.4%) men, participated in the study. A significant correlation was found between the hematocrit levels of the participants (p=0.031), their height (p=0.003), their employment status (p=0.09) and their education levels (p=0.08) and Epworth Sleepiness Scale scores. Conclusion:During periodic health examinations, it is important to evaluate the sleepiness status with Epworth Sleepiness Scale. In those with high Epworth Sleepiness Scale, negative situations that may arise due to this situation can be intervened at an early stage. With this intervention, it is possible to prevent many personal and social undesirable situations.