Investigation of the relationship of noise sensitivity of individuals working in noisy environments with hemogram parameters
- Tez No: 896365
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ÖMÜR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültü hassasiyeti, Hemogram, İşitme Kaybı, Çalışma Ortamı, Psikolojik İyi Oluş, Noise sensitivity, Hemogram, Hearing Loss, Working Environment, Psychological Well-being
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gürültülü çalışma ortamlarında çalışan bireylerin gürültü hassasiyetleri, iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu hassasiyet, öncelikle çalışanların işitme sağlığı üzerinde doğrudan etkili olabilir. Sürekli yüksek gürültü seviyelerine maruz kalmak, sensörinöral işitme kaybı gibi ciddi işitme problemlerine yol açabilir. Ayrıca, gürültü, çalışanların genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilir; stres, anksiyete ve uykusuzluk gibi psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu durum ise iş performansını düşürebilir ve iş kazalarına zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla, gürültülü ortamlarda çalışanların gürültü hassasiyetlerinin belirlenmesi ve yönetilmesi hem çalışan sağlığı ve refahı hem de iş yerlerinin verimliliği ve güvenliği açısından hayati bir konudur. Bu araştırma, gürültülü çalışma ortamlarında çalışan bireylerin gürültü hassasiyetleri ile hemogram parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hedefi, gürültünün fizyolojik ve psikolojik sağlık üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışmada kullanılan veri seti, 130 katılımcının sağlık taramaları, hemogram değerleri ve işitme testi sonuçlarını içermektedir. Ayrıca araştırma sürecinde, katılımcılara Weinstein Gürültü Hassasiyet Ölçeği ve Warwick-Edinburg İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır. Bu prospektif ve kesitsel çalışmada katılımcıların çoğunluğu erkek (%88,5) olup, inşaat ve fabrika gibi gürültülü ortamlarda çalışmaktadır. Analizler, Weinstein Gürültü Hassasiyet Ölçeği ile hemogram parametreleri ve işitme testi sonuçları arasında çeşitli ilişkiler olduğunu göstermiştir. Özellikle, gürültü hassasiyeti ile WBC, HCT, HGB ve işitme testleri arasında negatif düzeyde ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, HCT ile HGB arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Regresyon analizi ise iyi oluş düzeyi ile gürültü hassasiyeti arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın sınırlılıkları arasında katılımcıların belirli sektörlerden oluşması ve kesitsel tasarımın neden-sonuç ilişkilerini tam olarak açıklamada kısıtlılık yaratması yer almaktadır. Gelecekteki araştırmalar, daha geniş ve çeşitli katılımcı gruplarını içerecek şekilde genişletilmeli, uzunlamasına çalışmalarla desteklenmeli ve daha hassas ölçüm yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yaklaşımlar, gürültülü çalışma ortamlarının sağlık üzerindeki etkilerini daha derinlemesine anlamamıza ve iş sağlığı ve güvenliği politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Noise sensitivity of individuals working in noisy working environments is of great importance in terms of occupational health and safety. This sensitivity can have a direct impact primarily on the hearing health of workers. Continuous exposure to high noise levels can lead to serious hearing problems such as sensorineural hearing loss. In addition, noise can adversely affect the general health of workers, causing psychological problems such as stress, anxiety and insomnia. This may reduce work performance and pave the way for occupational accidents. Therefore, determining and managing the noise sensitivity of employees in noisy environments is a vital issue in terms of both employee health and welfare and workplace efficiency and safety. This study aims to examine the relationship between noise sensitivity and hemogram parameters of individuals working in noisy work environments. The main objective of the study is to determine the effects of noise on physiological and psychological health. The data set used in the study includes health screenings, hemogram values and hearing test results of 130 participants. In addition, Weinstein Noise Sensitivity Scale and Warwick-Edinburg Well-being Scale were administered to the participants. In this prospective and cross-sectional study, the majority of the participants were male (88.5%) and worked in noisy environments such as construction and factories. The analyses showed that there were several relationships between the Weinstein Noise Sensitivity Scale and hemogram parameters and hearing test results. In particular, negative correlations were found between noise sensitivity and WBC, HCT, HGB and hearing tests. In addition, a high positive correlation was found between HCT and HGB. Regression analysis revealed that there was a significant positive relationship between well-being and noise sensitivity. The limitations of the study include the fact that the participants were from specific sectors and that the cross-sectional design created limitations in fully explaining cause-effect relationships. Future research should be expanded to include larger and more diverse groups of participants, be supported by longitudinal studies, and utilize more sensitive measurement methods. These approaches may contribute to a deeper understanding of the health effects of noisy work environments and to the development of occupational health and safety policies.