Halep Türkmen ağzının ses bilgisi
Phonetics of the Aleppo Turkmen dialect
  1. Tez No: 638404
  2. Yazar: KADİR KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARSLAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halep Türkmen ağzı, ses bilgisi, derleme, Aleppo Turkmen dialect, phonetics, compilation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türkçe, zaman ve mekanın çoğu noktasında değişik formlarda yaşayan ve dilin canlı bir varlık olduğu düsturundan hareketle sürekli değişim gösteren dillerden birisidir. Türkçe, tarihsel süreç boyunca lehçelere ve lehçelerin de kendi içerisinde oluşturduğu ağızlara ayrılarak çok boyutlu bir hâl almaktadır. Bu çok boyutluluktan hareketle Türkçe, siyasi sınırları aşmıştır. Bu çalışma her şeyden evvel Türkçenin hiçbir minvalde suni sınırlara sığmadığı, hâkim dilin hangisi olduğuna bakılmaksızın yaşamaya ve gelişmeye devam ettiği tezinin bir kanıtıdır. Çalışmada ilk olarak Halep şehri ve bölgedeki Türk boyları hakkında bilgi verilmiştir. Takip eden bölümlerde Oğuz Türkçesinin Türkiye sınırları dışındaki ağızlarından biri olan Halep Türkmen ağzının çeşitli açılardan Anadolu ağızlarıyla benzerlikleri ve farklılıkları aktarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada esas olarak Halep Türkmen ağzının ses bilgisi incelenmiştir. Ağız araştırmalarının temel dayanağı olan derleme çalışmaları yapılmış ve derlenen malzemeler transkribe edilmiştir. Metinlerden hareketle ünlüler, ünsüzler, ses olayları sınıflandırılmıştır. Çalışmada şekil bilgisine değinilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish is one of the languages that live in different ways at most point of time and place changes constantly based on the fact that language is a living being. Turkish is divided into dialects and subgroups formed by dialects throughout the historical process and becomes multidimensional. Based on this multidimensional Turkish, it has crossed political boundaries. First of all, this study is a valuable proof of the thesis that Turkish exceeds artificial borders and continues to live and develop despite dominant languages. Firstly in tde study, information was given about the city of Aleppo and Turkish tribes in the region. In other sections Turkish Oguz outside the borders of Turkey, one of the dialects of Aleppo on various aspects of Anatolian dialect of Turkmen similarities and differences have tried to cover her dialect has crossed political boundariesAleppo Turkmen dialect, is one of Oguz Turkish other than Turkey borders. Aleppo Turkmen dialect is similar and different from Anatolian dialects in many ways. In this study, the phonetics of the Aleppo Turkmen dialect were examined. Compilation studies which are the main basis of dialect research have been made and compiled materials are transcribed. Based on the texts, vocals, consonants and phonetic changes were classified. Morphology is not mentioned in the study.