Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik tepkilerin netnografik analizi
Netnographic analysis of the reactions against the İstanbul Convention in Turkey
- Tez No: 638454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KANCI DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Sözleşmesi, Netnografi, Söylem Analizi, Sosyal Medya, Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Şiddet, Istanbul Convention, Netnography, critical discourse analysis, Social Media, Gender Equality, Violence Against Women
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez ile toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanarak oluşturulan uluslararası bağlayıcılığı bulunan İstanbul Sözleşmesi'nin, içeriği ve yaptırım gücüne yönelik Türkiye'de muhalefet gösteren kesimlerin tepkilerinin sebebini anlamak ve analiz etmek amaçlanmıştır. İstanbul Sözleşmesi'ne muhalefet eden kesimlerin tepkileri, sosyal medya araçlarından Twitter vasıtasıyla incelenmiştir. Bu tercihte, Twitter'ın kamusal alan oluşturması etkili olmuştur. İncelemede, netnografi yöntemi kullanılarak sözleşme muhaliflerinin Twitter hesaplarından yazdıkları tweetler depolanmış ve analiz edilmiştir. Kullanıcıların, İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik tepkileri eleştirel söylem analizine tâbi tutulmuştur. Analiz yapılırken sözleşme muhaliflerinin odağındaki aile, nafaka, LGBTİ+,“kadının beyanı esastır”karinesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın cinayetleri konuları kategorilere ayrılmıştır. Her bir kategori içerisinde, toplanan veriden seçilen konuyla alakalı tweetler ve bu tweetlerde yer alan tepkilere uygun akademik değerlendirmelere yer verilmiştir. Yapılan incelemelerle İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik tepkilerin, sözleşmenin dini hassasiyetler ve milli değerlere yönelik bir tehdit olarak algılandığı sonucuna varılmıştır. Ulaşılan bu sonuç neticesinde, sözleşmeye yönelik tepkilerin kaynağı olan bu kavrayışların ortadan kaldırılabilmesi ve sözleşmenin herkesçe anlaşılmasının sağlanması için birtakım tanıtım programları geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
By this thesis, it is aimed to understand and analyze the reason for reactions of those who are against the content and enforcement power of the Istanbul Convention which has an international binding system and formed based on gender equality. Reactions of those who are oppenent to Istanbul Convention are examined through Twitter which is one of social media platform. it has been effective in making this choise due to the fact of twitter could create public space. In the examination, the tweets (which are tweeted) by Convention's opponents are stored and analyzed by using the Netnography method. Critical discourse analysis is applied to reactions of users who are opponents of the Istanbul Convention. While analyzing, it is divided into categories that opponents focus on, these titles are femicide, gender equality, the presumption that is“women's testimony is fundamental”, LGBTI+, alimony. In each category, tweets related to the chosen topic and academic evaluations of reactions in these tweets are included. It is concluded that the convention is seen as threats to religious and national values by examinations on reactions to the convention. As a result of this, it is proposed to develop education programs in order to make understand the Convention by every person in society and eliminate those understandings which are source of these reactions to the Convention.