The influence of emotion regulation on work-family-personal life conflict and psychological well-being among employed parents
Çalışan anne ve babalarda duygu düzenlemenin iş-aile-özel yaşam çatışması ve psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisi
- Tez No: 638455
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DORUK UYSAL İRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme güçlükleri, iş-aile-özel yaşam çatışması, psikolojik iyi oluş, eş ve amir desteği, mekansal ve zamansal esneklik, Emotion regulation difficulties, work-family-personal life conflict, psychological well-being, spousal and supervisory support, operational and temporal flexibility
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de çalışan ebeveynler arasında deneyimlenen duygu düzenleme güçlüklerinin, iş-aile-özel yaşam çatışması (İAÖÇ) ve psikolojik iyi oluş (depresyon, kaygı, stres ve duygusal tükenmeşlik) üzerindeki rolünü araştırmaktır. İAÖÇ kavramı, özel yaşam boyutunun iş-aile çatışması modeline eklenerek geliştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bazı iş özelliklerinin (mekansal & zamansal esneklik ve amir desteği) ve aile özelliklerinin (eş desteği ve çocuk sayısı & yaşı) etkisi de İAÖÇ'nın öncülleri olarak bu çalışmada analiz edilmiştir. Önceki araştırmalar, İAÖÇ ve psikolojik iyi oluşun birbiri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca literatüre bakıldığında, esneklik, yaş ve çocuk sayısı gibi bazı değişkenlerin bu ilişkinin öncülleri olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, İAÖÇ ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki üzerinde, duygu düzenleme güçlüklerinin rolünü ve destek türlerinden (amir ve eş desteği) hangisinin söz konusu ilişki üzerinde daha etkili olduğunu belirlemek bu çalışmayla birlikte ele alınacak yeni bir konu haline gelmiştir. Türkiye'nin farklı şehirlerinde ikamet eden ve en az bir çocuğu olan 382 çalışan ebeveynden veri toplanmıştır. Katılımcıların, Google Formlar bağlantısı aracılığıyla birden fazla ölçeği internet üzerinden yanıtlamaları beklenmiştir. Katılımcıların yaş aralığı, 20-63 arasında değişmektedir (M = 39,23, SD = 8.58). Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için aşamalı regresyon analizleri yapılmıştır. Buna ek olarak, İAÖÇ ve psikolojik iyi oluşla ilişkili olan bazı demografik değişkenler (yaş ve çocuk sayısı ve cinsiyet gibi) açısından, çalışan ebeveynler arasındaki grup farklılıklarını göstermek için bağımsız örneklem t-testleri yapılmıştır. Sonuçlar, duygu düzenleme güçlüklerinin ve eş desteğinin İAÖÇ'nin anlamlı yordayıcıları olduğunu gösterirken; amir desteği ve esneklik türlerinin İAÖÇ'yi anlamlı şekilde yordamadığını göstermiştir. Özellikle, İAÖÇ boyutları arasında, amir desteği yalnızca Aİ 'yi (aile-iş çatışması) yordamakta; esneklik tipleri ise sadece Öİ' yi (özel yaşam- iş çatışması) yordamaktadır. Ayrıca sonuçlar, İAÖÇ'nin psikolojik iyi oluş için anlamlı bir yordayıcı olduğu yönündeki önceki bulguları desteklemiştir. Son olarak, bu çalışmanın güçlü ve sınırlı yanları ile, bireysel ve örgütsel uygulamalar için klinik çıkarımlar tartışılmış ve profesyoneller için gelecekteki çalışma alanları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of the present study was to investigate the role on emotion regulation difficulties on work-family-personal life conflict (WFPC) and psychological well-being (depression, anxiety, stress, and emotional exhaustion) among employed parents in Turkey. The concept of WFPC was developed by adding the personal life to the picture of work-family conflict. Moreover, the influence of job characteristics (operational & temporal flexibility and supervisory support) and family characteristics (spousal support and ages & number of the children) was also analysed to be the antecedents of WFPC in this study. Previous research has found that WFPC and psychological well-being (PWB) associated with each other. Also, in the literature some variables such as flexibility and ages & number of the children were the antecedents of this association. However, determining the role of emotion regulation difficulties and which types of support (supervisory and spousal) are most beneficial on the relationship between WFPC and PWB becomes a novel issue to be examined in this study. Participants were asked to answer different scales through Google Forms link. Data were collected from 382 employees with at least one child. Participants' ages were between 20 to 63 (M = 39,23, SD = 8,58) and they were from different cities in Turkey. In order to test the hypotheses of the present study, stepwise regression analyses were performed. In addition, independent samples t-tests were conducted to demonstrate group differences among employed parents according to some demographic variables (ages & number of children and gender) and their scores of WFPC and PWB. Results demonstrated that emotion regulation difficulties and spousal support were significant predictors of WFPC whereas supervisory support and flexibility types did not significantly predict WFPC. Specifically, supervisory support predicted only FIW (family-work conflict); flexibility types predicted only PIW (personal life-work conflict) among WFPC dimensions. Results supported the previous findings that WFPC was significant predictor of PWB. Finally, strengths and limitations of the present study and clinical implications for individual and organizational practices were discussed and future directions were provided for the professionals.