Sağlık sektöründe çalışan kamu personelinin acil durum eylem planı ve iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının tespiti: Çanakkale örneği
The public staff in the health sector emergency action plan and occupational health and safety determination of awareness: Case of Canakkale
  1. Tez No: 638465
  2. Yazar: MEHMET EMİN PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Acil Durum Eylem Planları, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Risk Değerlendirmesi, Occupational Health and Safety, Emergency Action Plans, 112 Emergency Health Services, Risk Assessment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırmanın örneklemini Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı,112 ASHİ'da çalışmakta olan 330 kişilik personelden oluşturmaktadır. Hedeflenen örneklem 330 kişi iken, anket uygulamasına katılan 260 kişinin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Etik kurul ve İl Sağlık Müdürlüğü izinleri alındıktan sonra araştırmaya katılmayı gönüllülük esası ile kabul eden katılımcılarla veriler toplanmıştır. Verilerin saptanmasında Araştırma Görevlisi Eyüp YILDIZ tarafından geliştirilen bir ölçek olan işyeri çalışan anketi kullanılmıştır. Verilerin istatistiki değerlendirmesi için SPSS 21,0 programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Faktör Analizi, T Testi, Korelasyon Analizi, Anova, Ortalama ve Standart Sapma, Frekans ve Yüzdelik Değerler ile Minimum ve Maksimum Değerler kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak alınmıştır. Araştırma bulgularına göre anket çalışmamıza katılan 260 kişiden % 45,8 erkek % 55,2 si kadındır. Meslek grubuna bakıldığında ise %3,8 hekim % 6,5 hemşire ve ebe %48,8 i Acil Tıp Teknisyeni, %25,8 i acil tıp teknikeri, %8,1 ini şoför ve %6,9 unu ise diğer sağlık personeli oluşturmaktadır. Katılımcıların çalışan sağlığı ölçeği 5'li Likert tipte olup Geçerlilik analizi olarak Faktör analizi yapıldı ve 4 faktör altında toplanan ölçeğin dağılımı kümülâtif olarak varyansın %40,538'ini açıklamaktadır. Sonuç olarak, katılımcıların İş Sağlığı ve Güvenliği ve Acil Durum Eylem Planları konusunda olumsuz görüş bildirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The sample of the study consists of 330 people working in 112 Emergency Health Service Station of Çanakkale Provincial Health Directorate. While the targeted sample was 330 people, the questionnaire was evaluated by 260 people. After obtaining the Ethics Committee and Provincial Health Directorate permissions, data were collected with the participants who voluntarily agreed to participate in the study. In the determination of the data, workplace employee questionnaire which is a scale developed by Research Assistant Eyüp YILDIZ was used.Factor Analysis, T Test, Correlation Analysis, Anova, Mean and Standard Deviation, Frequency and Percentage Values and Minimum and Maximum Values were used in the analysis of the obtained data. Statistical significance level was taken as p≤0.05. According to the findings of the survey, 45.8% of the 260 people who participated in the survey were male and 55.2% were female. In terms of occupational group, 3.8% physicians, 6.5% nurses and midwives, 48.8% emergency medical technicians, 25.8% emergency medical technicians, 8.1% drivers and 6.9% other health staff. The employee health scale of the participants was 5-point Likert type and factor analysis was performed as validity analysis and the distribution of the scale collected under 4 factors explained 40.538% of the variance. As a result, it was determined that the participants gave negative opinions about Occupational Health and Safety and Emergency Action.