Türkiye'de kentleşmeye bağlı yaşanılan kentlileşme sorunları ve çözüm önerileri
Urbanism troubles related to urbanization in Turkey and solution proposals
  1. Tez No: 638718
  2. Yazar: UĞUR CAN KENAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Kentlileşme, Aidiyet, Kentlilik Bilinci, Kalkınma, Urbanization, Urbanism, Belonging, The Consciousness of Urbanity, Development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Ülkemizde 1950 yılından sonra meydana gelen gelişmeler doğrultusunda, kırdan kentlere yoğun göçlerin gerçekleşmesi sonucu, hızlı bir kentleşme süreci yaşanmıştır. TÜİK verilerine göre, 2018 yılı itibariyle Türkiye'nin kentsel nüfus oranı %92,3'e ulaşmış olup, ülkemiz büyük ölçüde kentleşme sürecini tamamlamıştır. Ancak kısa zamanda yüksek oranlı gerçekleşen hızlı kentleşme süreci beraberinde sorunları da getirmiştir. Bu doğrultuda, karşımıza çıkan en büyük sorun ise kentleşme oranı ile paralel gerçekleşmeyen kentlileşme sürecidir. Kentleşmeye bağlı yaşanılan sorunların günümüze kadar süregelmesi, zamanında önlem alınmayan sorunların daha da büyüyerek toplumsal refahın düşmesi ve kentlileşememe sorununu doğurmuştur. Bu doğrultuda, kentlilerin kentlere bakış açısı değişmiş, kente karşı yabancılaşma süreci vuku bulmuş, aidiyet ve bütünleşme sorunları yaşanmıştır. Kentlileşme sürecinde yaşanılan sorunlarının çözülememiş olmasının sebebi ise maddi kaynaklı değil, yönetim ve organizasyon eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Günümüze dek yaşanan süreçte, sorunların plansızlık ve günü kurtarmaya yönelik kısa vadeli çözümlerle sonuca ulaştırılmaya çalışılması, uzun vade sonunda kentlerin yaşanabilir yerler olup olmamasını sorgulatmaya başlamıştır. Tüm bu gelişmeler neticesinde, Türkiye'nizin kentlileşme süreci ve bu süreçte izlenen politikalar incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Kentlileşememe olgusunun Türkiye'deki süreci göz önüne alınarak, kentleşme ve kentlileşme kaynaklı sorunların, günümüzde etkileri halen devam etmekte olanlarına değinilmiştir. Son bölümde ise sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A rapid process of urbanization have occured in our country, in consequence of intensive immigration from rural areas to urban areas related to the developments that took place after 1950. According to TUIK, Turkey's urban population have grown up to 92.3 percent and thus, it has almost completed the process of urbanization. However, this urbanization process with high percentage rate in a short-term have paved the way for some troubles. In this context, the biggest trouble we face is the process of urbanism that came unparallel with the percentage of urbanization. Troubles related to urbanization that persist until today and got bigger because of not being prevented in time have generated the problem of decreasing social wealth and inability to urbanization. In this context, urbanized people's point of view to urban have changed and the process of alienation to urban have taken place and the problems of integration and belonging have generated. The reason why the problems experienced in the urbanization process could not be solved is due to the lack of management and organization, not financially. In the process until today, trying to bring the problems to the conclusion with unplanned and short-term solutions to save the day has started to question whether the cities are livable places in the long term. As a result of all these developments, in this study, Turkey's urbanization process and the policies pursued in this process examined. Considering the inability urbanization process in the case of Turkey, still ongoing problems originated from of urbanism and urbanization were mentioned. In the last part, solutions to problems are presented.