Çağdaş sergileme kapsamında Türkiye'deki doğa tarihi müzeleri
Natural history museums in Turkey within the scope of contemporary exhibition
  1. Tez No: 638717
  2. Yazar: HATİCE ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Müzecilik, Sergileme Yöntemleri, Doğa Tarihi Müzeleri, Uygulamalı Ve Etkileşimli Sergileme, Sergileme Teknolojileri, Modern Museology, Exhibition Methods, Natural History Museums, Modern Technologies, İnteractive And Hands-On Exhibitions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gezegenimizin sahip olduğu ve tüm canlılara sunduğu yaşamsal döngüye dair yapılan sergilemelerin doğa tarihi müzelerinde dikkat çekici olması ziyaretçilerin dikkatini bu müzelere toplamak açısından son derece önemlidir. Bu müzelerde oluşturulan bilimsel ve sanatsal konsepte uygun sergileri amacına uygun biçimde aktarmak, ilgisini bu noktada toplayan ziyaretçilerin doğa ve doğa tarihi üzerinde bilinçlenmesini sağlamakta kritik bir noktayı işaret etmektedir. 21. yüzyılın hızla değişen ve güncellenen teknolojisi sayesinde müzeolojinin bambaşka bir kimliğe bürünmesi dünyanın pek çok ülkesinde etkilerini göstermektedir. Gelişen teknolojik uygulamalar daha çağdaş müzeler yaratmada avantajlar sunarken, bazı kontrol edilmesi zor olan durumlara da sebep olmuştur. Teknoloji her çağda insanların hayatını kolaylaştıran yenilikler sunarken, gittikçe arttırdığı kaynak tüketimi sebebiyle doğada yaptığı tahribat da geri dönülemez boyutlara ulaşma evresine yaklaşmış durumdadır. Bu noktada hem teknolojik sergilemeyle topluma daha kolay ulaşabilen, hem de tahribatın izlerini azaltma misyonuna sahip olan doğa tarihi müzelerinin köprü görevi görmesi gerekmektedir. Bu müzelerin sergilemelerinin doğa dostu ama aynı zamanda çağdaş müzeolojiyi yakalayan sergilemeler olabilmesi için kolektif çalışabilen, bilimsel ilkeleri yansıtırken hür fikirli davranabilen uzmanlara ve alanında uzman küratörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Dünyadaki doğa tarihi müzelerinden çeşitli örneklerin incelenmesi ve Türkiye'dekiler ile kıyaslanması sonucunda Türkiye'deki müzelerin doğa bilinci ve doğa tarihi müzeleri konusunda daha hassas olması, toplumu bilinçlendirme meselesini ciddiye alması ve uzmanlarla çalışmayı prensip haline getirmesi gibi önemli gereklilikler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is extremely important that the exhibitions about the vital cycle that our planet has and offers to all living things are remarkable in the natural history museums in order to draw the attention of the visitors to these museums. It points to a critical point in conveying the exhibitions suitable for the purpose in accordance with the scientific and artistic concept created in these museums and raising awareness of the visitors who gather their attention at this point on the nature and natural history. Thanks to the rapidly changing and updated technology of the 21st century, the fact that museology has a completely different identity shows its effects in many countries of the world. While developing technological applications have advantages in creating more modern museums, they have also caused some difficult situations to control. While technology offers innovations that make people's lives easier in every era, the destruction in nature due to the increasing resource consumption is approaching the stage of reaching irreversible dimensions. At this point, natural history museums, which can reach the society more easily with technological exhibitions and have the mission of reducing the traces of destruction, should act as a bridge. In order for the exhibitions of these museums to be nature-friendly but at the same time catching up with contemporary museology, they need experts and curators who can work collectively, act freely while reflecting scientific principles. Examining several examples from the museum of natural history of the world and in Turkey as a result of comparison with those, the museums in Turkey nature awareness and be more sensitive about the natural history museum, important requirements of public awareness issues, such as to take seriously and to bring the principle of working with experts have been identified.