Küresel dönemde diplomaside dönüşüm: Dijital diplomasi--Birleşmiş Milletler örneği
Transformation in diplomacy in the global era: Digital diplomacy - The United Nations case
  1. Tez No: 638752
  2. Yazar: ZEHRA BÜŞRA TOZKOPARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖRSAN ÖCAL AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Dijital Diplomasi, Kamu Diplomasisi, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Örgüt, Globalization, Digital Diplomacy, Public Diplomacy, United Nations, International Organization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada küresel dönemde diplomasideki dönüşümün ortaya çıkardığı dijital diplomasinin Birleşmiş Milletler örgütü üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Birleşmiş Millletler'in uluslararası örgütler içerisinde yapısal olarak eleştirilerin odağında olması güç kaybettiği düşüncesini beraberinde getirdi. Bu bağlamda küreselleşme, teknolojik gelişimi hızlandırdı. Gelişen teknolojiler yeni iletişim araçlarının kullanılmasını sağladı. Tüm bunlar diplomasiyi etkiledi. Kamu diplomasisi dönüşerek dijital diplomasinin doğmasını sağladı. Küresel dönemin en önemli aktörlerinden olan uluslararası örgütler, dijital diplomasi politikalarını ve özelde de Birleşmiş Milletler'in dijital diplomasi politikalarını belirledi. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Dijital mecralar izlenerek mevcut gözlemler aktarılmıştır. Küresel süreçte diplomasinin değişmesi, diplomaside yeni aktörler ve yeni araçların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Birleşmiş Milletleryeni giren aktörler ve geleneksel aktörler ile diyalog kuran çatı bir kuruluş haline gelmiştir. BM, teknolojinin getirdiği yeni araçları diplomaside kullanarak dijital diplomasiye katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the digital diplomacy in United Nations during globalization. Since becoming the center of criticism, United Nations is being considered to have lost its power among other international organizations. In this context, globalization has accelerated the technological developments. Emerging technologies enabled the use of new communication tools, which in turn, influenced the structure of diplomacy. Public diplomacy's structure has evolved and digital diplomacy is born. International organizations, one of the most important actors of the globalization, determined not only their own digital diplomacy policies but also United Nations' digital diplomacy policies. In this study, qualitative research methods have been utilized through observations on digital platforms.