ABD'nin ulusal güvenlik doktrinleri'nin uluslararası hukukta kuvvet kullanımı bağlamında irdelenmesi
National security doctrines of the united states in the context of the USE of force in international law
  1. Tez No: 638773
  2. Yazar: HASAN TÜMAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET BİRDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Uluslararası Hukuk, Ulusal Güvenlik Doktrinleri, USA, International Law, National Security Doctrines
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında ABD'nin ulusal güvenlik doktrinleri uluslararası hukukta güç kullanma ilkelerine göre değerlendirilmiş ve eleştirilmiştir. Bu bağlamda, ABD'nin kuruluş döneminde uyguladığı felsefe ile güvenlik algısının nasıl geliştiği ve uluslararası platformda uygulanmaya çalışılan evrensel hukuk kuralları açısından uygun olup olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışmanın akışı içinde öncelikle iç savaş, insani müdahale, jus cogens kuralları, öz savunma, misilleme, opinio juris, savaş, kendi kaderini tayin, silahlı çatışma, silahlı çatışma hukuku, tanınma ve ulusal güvenlik gibi kavramlar açıklanmıştır. İkinci olarak, ABD'nin ulusal güvenlik doktrinleri, taşıdığı vizyonun uluslararası hukuk kavramlarıyla örtüşüp örtüşmediğini anlamak için içerik analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Son olarak, ABD'nin uluslararası alanda yürüttüğü eylem ve politikalar uluslararası hukuk ilkeleri açısından değerlendirilmiştir. Böylelikle ABD'nin ulusal çıkarlarının ve doktrinlerinin uluslararası alana yansımalarının uluslararası hukuka uygun olup olmadığının görülmesi amaçlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre ABD'nin bağımsızlığından itibaren benimsediği güvenlik politikaları, ulusal çıkarının gerektirdiği durumlarda doğrudan müdahaleden kaçınmayan bir özelliğe sahiptir. Ancak BM sisteminin küresel bir hegemonya olarak devam etmesi ve uluslararası topluma karşı görevi göz önünde bulundurulduğunda, ulusal güvenlik uygulamalarının genel içeriği esnek güç unsurlarıyla paralellik göstermektedir. Ayrıca bu araştırma neticesinde ABD'nin çok taraflılık ilkesine olabildiğince bağlılığı ve Birleşmiş Milletler sistemi sınırları dâhilinde hareket etmesi ile değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the national security doctrines of the USA have been evaluated and criticized according to principles of using force in international law. In this context, it was evaluated that how the perception of security developed with the philosophy applied by the USA during its establishment period and whether is it suitable in terms of universal law rules that are tried to be applied in the international platform or not. First of all, concepts such as civil war, humanitarian intervention, jus cogens rules, self-defense, retaliation, opinio juris, war, self-determination, armed conflict, armed conflict law, recognition, national security are explained. Secondly, the visions of the national security doctrines of the USA have been evaluated by content analyzing methods to understand whether they overlap with the concepts of international law. Finally, US policies were evaluated in terms of international law principles. It has been aimed to see that Whether reflections of the USA's national interests and doctrines on the international area is compatible with international law According to the findings, The security policies adopted by the USA since its independence have a feature that does not avoid direct intervention when it required by his national interest. However, the general content of national security practices is parallel with the flexible power elements by considering the continuation of the UN system as a global hegemony and his duty toward the international community. Besides, as a result of this research, it has been determined that loyalty of the USA to the principle of multilateralism as much as possible and to act within the limits of the United Nations system has been changed.