Beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin yakın ilişki şiddeti algılarının baş etme stilleri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the coping styles and psychological stability levels of the perception of close-related violence of individuals in adult
  1. Tez No: 638812
  2. Yazar: ASLI ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Yakın İlişkiler, Flört Şiddeti, Yakın İlişki Şiddeti, Psikolojik Sağlamlık, Başa Çıkma Stilleri, Emerging Adulthood, Intimate Relationships, Dating Violence, Intimate Relationship Violence, Psychological Resilience, Coping Styles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı beliren yetişkinlik döneminde olan yetişkinlerin yakın ilişki tutumları, psikolojik sağlamlıkları ve başa çıkma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma örneklemini 289 kadın, 227 erkek olmak üzere toplam 516 beliren yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Araştırmada veri toplama aracı olarak Price, Byers ve Flört Şiddeti Araştırma Ekibi (1999) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Yumuşak (2013) tarafından uyarlanan“Flörtte Şiddete Yönelik Tutum Ölçekleri”; Smith ve diğerleri (2008) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Doğan (2015) tarafından uyarlanan“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”; Carver ve Diğerleri (1989) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye Bacanlı, Sürücü ve İlhan (2013) tarafından uyarlanan“Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği”; araştırmacı tarafımdan geliştirilen“Demografik Bilgi Formu”; kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi anlamlılık düzeyi (p) .05 kabul edilerek SPSS 22.0 paket programında hesaplanmıştır. Ölçme araçları için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Veri analizlerinde betimsel istatistikler, ilişkisiz örneklemler T-Testi, ilişkisiz örneklemler için tek yönlü varyans analizi One-Way ANOVA testi, Pearson korelasyon katsayısı ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda beliren yetişkinlerin flört şiddeti, psikolojik sağlamlık ve başa çıkma düzeyleri arasında negatif ve 0'a yakın bir ilişki olduğu görülmüştür. Erkeklerin uyguladığı flört şiddeti türlerinin psikolojik sağlamlık ve başa çıkma ile ilişkisinin toplam varyansın yaklaşık %1-2'lik miktarını açıkladığı; kadınların uyguladığı flört şiddeti türlerinin psikolojik sağlamlık ve başa çıkma ile anlamlı bir yordama ilişkisi olmadığı görülmüştür. Beliren yetişkinlerin yakın ilişki şiddeti tutumlarının cinsiyete ve yaşa göre anlamlılık gösterdiği görülmüştür. Beliren yetişkinlerin psikolojik sağlamlıklarının cinsiyete, yaşa, medeni duruma göre anlamlılık gösterdiği görülmüştür. Beliren yetişkinlerin toplam başa çıkma düzeylerinin cinsiyete ve medeni duruma göre anlamlılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the close relationship attitudes, psychological resilience and coping styles of adults in emerging adulthood. The study sampling is composed of 289 women and 227 men, a total of 516 emerging adults.“Attitudes towards violence in dating”developed by Price, Byers and the Dating Violence Research Team (1999) and adapted to Turkish by Yumuşak (2013) as data collection tool in the research;“Short Psychological Strength Scale”developed by Smith et al. (2008) and adapted to Turkish by Doğan (2015);“Coping Strategies Scale”developed by Carver and Others (1989) and adapted to Turkish by Bacanlı, Sürücü and İlhan (2013);“Demographic Information Form”developed by my researcher; used. The analysis of the research data was carried out using the SPSS 22.0 package program by accepting the significance level (p) .05. Cronbach Alpha coefficient was calculated for measuring tools. Descriptive statistics, unrelated samples T-Test, one-way ANOVA test for unrelated samples, Pearson correlation coefficient and hierarchical regression analysis were used. As a result of the research, it was observed that there was a negative and close to 0 relationship between emerging adults' dating violence level, psychological resilience level and coping level. The relationship between the types of dating violence applied by men with psychological resilience and coping explains approximately 1-2% of the total variance; It has been observed that the types of dating violence applied by women are not significantly predictive of psychological resilience and coping. It was observed that the attitudes of the intimate relationship violence of the emerging adults show significance according to gender and age. It has been observed that the psychological resilience of the emerging adults shows significance according to gender, age and marital status. It was observed that the total coping levels of the adults who showed up significance according to gender and marital status.