Tehlikeli sınıftaki bir işyerinde çalışan işçilerin psikososyal riskleri ve ruhsal sağlıkları arasındaki ilişki
The relationship between psychosocial risks and mental health of workers working in a hazardous workplace
- Tez No: 638833
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal sağlık, psikososyal risk, iş sağlığı, stres, risk, Mental health, psychosocial risk, occupational health, stress, risk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırma tehlikeli sınıftaki bir işyerinde çalışan işçilerin psikososyal riskleri ve ruhsal sağlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ilişkisel olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Mayıs-Temmuz 2018 tarihleri arasında İzmir ilinde tehlikeli sınıfta bulunan bir işyerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini bu işyerindeki 360 kişi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Kopenhag Psikososyal Risk Değerlendirme Ölçeği, Genel Sağlık Anketi ve sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde sayı ve yüzde dağılımı ve ki-kare analizi kullanılmıştır. Bulgular: İşçilerin psikososyal riskler açısından ruhsal sağlıkları incelendiğinde; işe etki, gelişme olanağı, işte özgürlük derecesi, işin anlamı, işe bağlılık, öngörülebilirlik, tanınırlık, rol açıklığı, liderlik kalitesi, amirinden sosyal destek, topluluk duygusu, güven, adalet ve iş doyumu alt boyutlarından düşük puan aldıkları ve ruhsal sağlıklarının daha kötü olduğu, ayrıca iş-ev çatışması ve tükenmişlik alt boyutundan yüksek puan alanların ruhsal sağlıklarının daha kötü olduğu saptanmıştır. İşçilerin çoğunluğunun ruhsal hastalık açısından riskli olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre bu işyerinde ruhsal sağlığa olumsuz etkisi tespit edilen psikososyal risklerin daha ayrıntılı değerlendirilmesi, bu konuda hemşirelik girişimlerinin planlanması ve çalışanların ruh sağlığının iyileştirilmesine yönelik programların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted descriptively in order to determine the relationship between psychosocial risks and mental health of workers in dangerous workplace.The study was conducted in a dangerous class workplace in İzmir between May and July 2018. The sample of the study consisted of 360 people in this workplace. The data were collected using the Copenhagen Psychosocial Risk Assessment Scale, General Health Questionnaire and socio-demographic information form. Number and percentage distribution and chi-square analysis were used in the evaluation of the data. Results: When the psychological health of the workers was examined in terms of psychosocial risks; they have low scores on the sub-dimensions of the influence at work, possibilities of development, control over working time, meaning of work, commitment to the workplace, predictability, recognition, role clarity, quality of leadership, social support from supervisors, sense of community, trust, organizational justice, job satisfaction and their mental health is worse. In addition, it was found that those who have high scores on the sub-dimension of work-life conflict and burnout have worse mental health. The majority of the workers were found to be at risk for mental illness. Conclusion: According to the findings of the study, it is recommended to evaluate the psychosocial risks, which have negative effects on mental health in this workplace in detail, to plan nursing interventions and to develop programs for improving the mental health of the workers.