60+tazelenme üniversitesi öğrencilerinin geronteknolojik ürünleri kullanımına yönelik tutumları: Antalya örneği
Attitudes of 60+ refreshment üniversity students towards the use of gerontechnological products: An example of Antalya
  1. Tez No: 638900
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN ÖZGÜN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sosyal Hizmetler, Geriatrics, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Old age, Aging, Gerontechnology, Life Long Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Araştırma yaşam boyu eğitim programı olan 60+Tazelenme Üniversitesi'ne katılan 60 yaş ve üzeri bireylerin geronteknolojik ürünleri kullanım oranlarının ne düzeyde olduğu, hangi faktörlerin etkili olduğu ve geronteknolojik ürünleri kullanıma yönelik tutumlarının nasıl olduğu öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemi ve veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri yapılmıştır. Katılımcıların geronteknolojik ürün kullanımına yönelik tutumlarını belirlemek için faktör analizi uygulanmıştır. Geronteknolojik ürün kullanımı ile geronteknolojik araçlara yönelik tutumlar arasında ilişkiyi belirlemek amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Geronteknolojik ürün kullanımında en fazla kullanılan ürünlerin; ev günlük yaşam teknolojilerinden %95,9 uzaktan kumandalı cihazların, iletişim teknolojilerinden %98.4 mobil telefon/cep telefonu, sağlık teknolojilerinden %73,3 elektrikli tansiyon aleti, eğitim ve rekreasyon teknolojilerinden %62,9 dijital kamera kullanımının çoğunluğu oluşturduğu görülmektedir. Faktör alt bileşenlerinden «Düzeltemeyeceğim bir hata yapma korkusuyla teknoloji kullanmaktan uzak duruyorum» en yüksek ortalamaya sahip bileşendir. Sonuç: Geronteknolojik ürün kullanımında en çok kullanılan araç ve gereçler; cep telefonu, uzak-tan kumandalı cihazlar, elektrikli tansiyon aleti ve dijital kameradır. Geronteknolojik ürün kullanımında yaş, eğitim durumu, ekonomik durum, çalışma durumu ve sağlık durumu ile ilişkili olduğu görülmüştür. Geronteknolojik ürün kullanımına yönelik tutumlarında; teknolojide algılanan kullanışlılık, teknolojiyi kullanma algısı, teknolojiye erişim ve ulaşım ve teknoloji kullanımına yönelik kaygı olmak üzere dört ana ortaya çıkmıştır. Geronteknolojik ürün kullanımının fazla olduğu ve ürün kullanımı arttıkça teknoloji kullanımına yönelik kaygının da arttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to find out what level of use rates of gerontechnological products are, what factors are effective and how their attitudes towards use of gerontechnological products are in 60+ Refresher University which is a lifelong education program Method: Quantitative research method was used in the research. The data were collected by questionnaire technique. Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were performed. Factor analysis was applied to deter-mine the attitudes of the participants towards the use of gerontechnological products. Correlation analysis was used to determine the relationship between the use of gerontechnological products and attitudes towards gerontechnological tools. Results: The most used products in gerontechnological product use; 95.9% of home daily life technologies, remote control devices, 98.4% of communication technologies, mobile phones / mobile phones, 73.3% of medical technologies, electric sphygmomanometers, 62.9% of education and recreation technologies are the majority. One of the sub-components of the factor is“I am afraid to use technology for fear of making a mistake I cannot correct”is the component with the highest average. Conclusion: The most commonly used tools and equipment in the use of gerontechnological products; mobile phone, remote devices, electric sphygmomanometer and digital camera. Age, education, economic status, employment status and health status are effective in the use of gerontechnological products. In their attitudes towards the use of gerontechnological products; There are four main issues: perceived usefulness in technology, perception of using technology, access to technology and anxiety about transportation and use of technology. It has been revealed that gerontechnological product usage is high and anxiety about using technology increases as product usage increases.