Destinaston pazarlamada film etkili turizm: Yerli ve yabancı diziler üzerine bir inceleme
Film-effective tourism in destinaston marketing: An investigation on local and foreign series
- Tez No: 638988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, Public Relations, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Pazarlama, Film Etkili Turizm, Ürün Yerleştirme
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Destinasyon pazarlaması, turistik ürünler bütünü olan destinasyonun, hedef pazarlarda maksimum kazanç sağlayabilmesi amacı ile tüketici istek ve özelliklerini de hesaba katarak ürün araştırması ve seçimi gibi strateji ve faaliyetleri kapsayan bir yönetimdir. Film/dizi turizmi ise, sinema, televizyon gibi önceden kaydedilmiş veya internet temelli ve internetsiz şekilde hizmet veren uygulamalarla sağlanan aktarılan hareketli görüntünün izlenmesi ile meydana gelen bir turizm faaliyetidir. Araştırmanın amacı, yerli ve yabancı diziler içinde yer alan sahnelerdeki destinasyonlara ilişkin; kültür, yerel etkinlik, yerel ürün, ekonomik ve sosyal hayat gibi destinasyonu tanıtan unsurlarının nasıl kullanıldığını ortaya koymak ve yerli ve yabancı diziler arasındaki kullanım şekillerini karşılaştırarak yapılan eksiklikleri saptamaktır. Araştırmanın evrenini 2008-2019 yılları arasında yayınlanmaya başlanmış yerli ve yabancı diziler oluştururken araştırmanın örneklemini ise kolayda örneklem tekniğiyle seçilmiş destinasyon pazarlamasına ilişkin unsurları barındıran; Balika Vadhu, Nacos, Reply1997, Sen Anlat Karadeniz, Hercai ve Bir Zamanlar Çukurova adlı diziler oluşturmaktadır. Bu dizilerden toplamda doksan altı sahne göstergebilim yöntemiyle; mekanlar, turistik yerler, ünlü kişi kullanımı, kültürel unsurlar, yerel ürün, yerel etkinlik, ekonomik ve sosyal hayat olmak üzere sekiz kategori altında incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgulara göre, incelenen yabancı dizilerde yer alan turistik mekan, yerel ürün, yerel etkinlik ve ünlü kişi kullanımı unsurlarının yerli dizilere göre daha ayrıntılı şekilde tanıttığı saptanmıştır. Yerli dizilerde ise kültür turizmi kapsamında yer alan turistik mekanların tanıtımı ve alışkanlıklara bağlı kültürel unsurların tanıtımının ön planda olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Destination marketing is a management that includes strategies and activities such as product research and selection, taking into account consumer wishes and features, in order to ensure that the destination, which is a whole of touristic products, can achieve maximum profit in target markets. Film / TV tourism is a tourism activity that occurs by watching the transferred motion picture, such as cinema, television, or provided by applications based on the internet and providing services without internet. The aim of the research is about the destinations in the domestic and foreign series; To reveal how the elements promoting the destination such as culture, local activity, local product, economic and social life are used and to identify the deficiencies made by comparing the usage patterns between domestic and foreign series. While the universe of the research was composed of domestic and foreign series that started to be published between 2008-2019, the sample of the research includes the elements related to destination marketing, which were chosen with the easy sample selection method; Balika Vadhu, Nacos, Reply1997, You Tell Black Sea, Hercai and Bir Çukurova are the series. With ninety six stage semiotics method in total; It has been examined under eight categories: places, touristic places, famous people use, cultural elements, local product, local activity, economic and social life. According to the findings obtained as a result of the examination, it was determined that the touristic places, local products, local activity and the use of famous people in the studied foreign series were introduced in more detail than the domestic series. In the domestic series, it was determined that the promotion of touristic places within the scope of cultural tourism and the promotion of cultural elements related to habits are at the forefront. KeyWords: Destination, Destination Marketing, Film Effective Tourism, Product Placement.