Akıllı binalardaki enerji-etkin yaklaşımların Kosova'daki alışveriş merkezleri üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of energy-efficient approaches in smart buildings over shopping centers in Kosovo
  1. Tez No: 639001
  2. Yazar: TUBA GAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KISA OVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Bina Enerji-Etkin, Kosova, Alışveriş Merkezleri, Smart Building, Energy-Efficient, Kosovo, Shopping Malls
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Enerji, günümüzde tüm dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biridir. 1970'li yıllarda yaşanan enerji krizi, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin farkındalığına ve sanayi devriminden sonra yaygın olarak kullanılan fosil yakıt kaynaklarının çevre dostu ve yenilenebilir olmadığı gerçeğinin anlaşılmasına yol açmıştır. Fosil yakıtlarla giderilen enerji ihtiyaçlarının önüne geçebilmek, küresel ölçekte artan enerji gereksinimlerini çevreye ve insan sağlığına olumsuz etki etmeden karşılayabilmek için güneş, rüzgar ve toprak gibi tabii enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırarak çalışmalar yapılmalıdır. Dünyamızda toplam enerjinin önemli bir bölümü binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, ve aydınlatma amaçlı tüketilmektedir. Özellikle de büyük ölçekli yapıların ihtiyaç duyduğu enerji miktarının üst düzeyde olması, biz mimarların rolünün önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu tür yapıların tasarım aşamasından itibaren tüm doğal ve yapılı çevre ölçütlerini göz önünde bulundurarak, yapıların enerji korunumunu ve enerji kazancını artırmaya yönelik tasarım kararlarının alınması ve binaların bu aşamalardan geçerek uygulanması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında insanların günün büyük bir kısmını geçirdikleri kamusal yapılardan biri olan alışveriş merkezleri (AVM) konu kapsamında değerlendirilmekte olup, Kosova'da hangi tür AVM yapılarının var olduğu, hangi enerji-etkin sistemlerin kullanıldığı, binaların ne kadar sürdürülebilir olduğu araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the most important problems faced by the whole world today. The energy crisis in the 1970s led to the realisation of the importance of renewable energy sources and to the understanding of the fact that fossil fuel sources, which were widely used after the industrial revolution, were not environmentally friendly and renewable. In order to decrease the energy needs that are met by fossil fuels and to meet the increasing needs for energy on a global scale without negatively affecting the environment and human health, studies on expanding the use of natural energy sources such as the sun, wind and soil should be carried out. A large share of the total energy is used for heating, ventilation, lighting and air conditioning purposes in buildings. In particular, the high level of energy required by large-scale structures reveals the importance of the role of architects. Beginning from the design stage of such buildings, it is necessary to take design decisions to increase the energy conservation and energy gain of the buildings by considering all natural and built environment criteria and to follow these criteria every step of the way. This thesis focuses on the evaluation of the shopping malls, which are one of the public buildings where people spend a large portion of their days and investigates the types of shopping malls in Kosovo, the usage of energy efficiency systems and the sustainability of the buildings.