Düşünce mecmuasının tafsili fihristi
Detailed index of thought magazine
- Tez No: 639143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İsmail Hikmet Ertaylan, Düşünce Mecmuası, tafsili fihrist, yazı, tür, İsmail Hikmet Ertaylan, Magazine of Thought, detailed index, writing, genre
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 479
Özet
Anadolu'da Türk düşünce yapısının değişmeye başladığı dönem olarak adlandırılan Tanzimat Dönemi, her açıdan farklılıkların ortaya çıktığı ve Türk aydınlanmasının başladığı bir süreç olarak adlandırılabilir. Batı'ya yüzlerini dönerek gelişime ve değişime odaklanan aydınlar, edebiyat alanındaki çalışmalara da oldukça önem vermişlerdir. Bu dönemi, Milli Mücadele yılları takip etmiştir. Dönemin önde gelen fikir adamları halka ışık tutmak adına düşüncelerini paylaşarak onları aydınlatmaya çalışmışlardır. Dönem itibariyle bunun en kolay yolu dergilerdir. Düşünce mecmuası da halkı bilgilendirmek, edebiyata ve sanata yönlendirmek açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Düşünce mecmuasının 1918 yılında yayımlanan iki nüshasının ve 1922 yılında yayımlanan sekiz sayısının çeviri ve değerlendirmesinin yapıldığı bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Düşünce mecmuasının, yapı ve içerik bilgileri hakkında malumat verilip mecmuada yayınlanan yazılar tematik açıdan incelenmiştir. İkinci bölümde dergide yazıları yayınlanan yazarların hayatları hakkında bilgiler ve dergide yayımlanmış yazıların tafsilli fihristi verilmiştir. Üçüncü bölümde mecmuada yayınlanmış yazılar türlerine göre sınıflandırılmış ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Dördüncü bölümde Düşünce Mecmuasının 1918-1922 yıllarına ait on nüshasının Osmanlı Türkçesinden Türkiye Türkçesine transkripsiyonu verilmiştir. Sonuç kısmında, çalışmanın bütünüyle ilgili ulaşılan yargılara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Tanzimat Period, which is called the period when the Turkish mentality began to change in Anatolia, can be called a process in which differences occur in every respect and the Turkish enlightenment begins. The intellectuals, who turned their faces to the West and focused on development and change, also gave great importance to the works in the field of literature. This period was followed by the years of the National Struggle. Leading intellectuals of the period tried to enlighten them by sharing their thoughts in order to shed light on the publiC. As of the period, the easiest way is the magazines. The Thought Magazine also has an important place in informing the public and directing it to literature and art. This study, in which two copies of the Thought Magazine published in 1918 and eight copies published in 1922, were translated and evaluated, consists of four parts. In the first part, information about the structure and content of the Thought Magazine was given and the articles published in the magazine were examined thematically. In the second part, information about the lives of the authors whose articles are published in the journal and a detailed index of the articles published in the journal are given. In the third chapter, the articles published in the magazine are classified and evaluated according to their types. The fourth chapter ten of the years 1918-1922 Magazine of Thought has been given copies of transcription from the Turkish Ottoman to Turkish Turkey. In the conclusion part, the judgments reached about the whole study are included.