Türk devlet geleneğinde yönetim anlayışı ve teşkilat yapısındaki dönüşümün incelenmesi
Examining transformation of administration approach and organizational structure in Turkish state tradition
  1. Tez No: 639171
  2. Yazar: GÖZDE TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Türkler tarihte uzun yıllar boyunca varlıklarını sürdüren ve iz bırakan bir millettir. Yerli ve yabancı pek çok araştırmacı Türklerin nasıl ortaya çıktıklarını, yaşadıkları coğrafyayı, sosyal, kültürel pek çok özelliğini merak ederek bu doğrultuda pek çok araştırmaya imza atmışlardır. Böylece oldukça eski bir kökene ve geçmişe sahip Türklerin temel karakteristik özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Türklerin var oldukları andan itibaren sahip oldukları özellikler ve yaşadıkları coğrafyanın etkisi sonucunda bugünkü“Türk”algısı şekillenmiştir. Türklerin varlıklarını bir devlet olarak ortaya koymaya başlamalarıyla birlikte ise Türk devletinin vazgeçilmez unsurları olan“ülke, halk, bağımsızlık, töre”olguları ortaya çıkarak günümüz Türkiye Cumhuriyetini de şekillendiren unsurlar ortaya çıkmıştır. Tarihte Türklerin sahip oldukları yönetim anlayışı ise benzer özellikler göstererek, aynı yapıtaşları üzerine inşa edilmiştir. Tarihte görülen ilk Türk devletlerinden Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar devlet başkanı ve meclis üzerine inşa edilen devlet teşkilatı günümüzde de aynı şekilde varlığını sürdürmektedir. Yönetimde ise“halk, bağımsızlık, devlet”vurgusu öne çıkan temel değerlerdir. Böylece bu çalışmada, Türklerin tarihte sahip oldukları yönetim düşüncesinin uzun yıllardır aynı çizgi üzerine kurulu bir yapıya sahip olduğuna değinilerek çalışma noktalanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Türkler, Yönetim Anlayışı, Türklerde Devletin Kaynakları, Devletin Temel İlkeleri, Türklerde Devlet, Yönetim, Halk.
Özet (Çeviri)
Turks are the nation that survived long years and leave impact in history. Many local and foreign researchers, by wondering Turks social and cultural features signed on many studies about how the Turks come up, the geography they lived in. So Turkish characteristic features which have quite old origin and past were come up. Today's Turkish perception was shaped with the result of“Turks”features that they have from their existence and the effect of geography they lived in. With the begining of the existence of Turks as a state, indispensable factors of Turkish state such as“country, public, independence, custom”were come up and as a result the factors that shaped Today's Turkish Republic were come up. Administration approach that Turks have in history was built on the same factors. From the first Turkish states in history to the Republic of Turkey that was founded by Mustafa Kemal Atatürk, state agency that was built on president and parliament is surviving today. In administration,“public, independence, state”are prominent basic values. So this study was ended by refering administrative thinking that Turks have in history was the same structure long years. Key Words: Turks, Administration Approach, The Sources of Goverment in Turks, Basic Principle of State, State in Turks, Administration, Public.