Gebelerde dini başa çıkmada geçmiş din eğitimi yaşantılarının etkisi
The effect of previous religion based educative experiences on religious coping in the pregnant
  1. Tez No: 639172
  2. Yazar: FATİME TEKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT IŞIKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Dini Başa Çıkma, Gebelik, Religious Education, Religion Coping, Pregnancy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de yapılan din eğitimi ve din psikolojisi çalışmalarına baktığımızda dini başa çıkma ile birçok değişkenin ilişkisinin incelenmiş olduğunu görüyoruz. Ancak din eğitimi ile dini başa çıkma ilişkisine yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamız bu boşluğu doldurma amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda, geçmiş din eğitimi yaşantılarının dini başa çıkma davranışlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Gebelik gerek fizyolojik gerekse psikolojik olarak uyum-adaptasyon gerektiren stresli bir süreçtir. Dini başa çıkma davranışlarını ölçmek için uygun bir dönem olduğu düşünülmüştür. Din, bireylere olayları anlamlandırma, olumlu anlam yükleme ve uyum sağlama konusunda yardımcı bir faktördür. Olaylarla başa çıkma çabası sırasında başvurulan dini referanslı davranışlar dini başa çıkmayı ifade eder. Din eğitimi bireylere dini bilgiyi, doğru kaynaklardan, doğru yöntemlerle verilmesini amaçlayan bir disiplindir. Doğru bilgi ve yöntemlerle edinilen dini bilginin kişinin beden, ruh, duygu ve zekâ gelişimine katkı sağlayacağı açıktır. Araştırmamızın yöntemi nicel yöntemlerden ilişkisel tarama yöntemidir. Demografik sorular, din eğitimi soruları ve dini başa çıkma ölçeğinden oluşan anketimizin verileri SPSS programı ile analiz edilmiştir. Anketimiz 131 kişiye uygulanmış olup veriler normal dağılım göstermediğinden non-parametrik testler kullanılmıştır. Test olarak Man-Withney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırmamız neticesinde dini başa çıkma puanları ile geniş aile tipi arasında ilişki bulunmuştur. Dini başa çıkma ile kuran kursuna bir kez gitme, seçmeli din dersi almış olma arasında ilişki görülmüştür. Dini başa çıkma ve düşük riski olması arasında anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering theological education and psychology of theological studies conducted in Turkey, we see that many variables have been observed together with religious coping strategies. However, there is no study on the relation between theological education and religious coping strategies. Our study has been conducted to fill this gap. We have aimed at surveying the impact of past theological education on religious coping strategies. Gestation is a stressful process that requires both physiological and psychological adaptation. This process is considered a convenient one to evaluate the religious coping strategies. Religion is an efficient factor to let individuals understand events, assign positive meanings and adopt to them. The religiosity-oriented references during coping with events define religious coping strategies. Theological education is a discipline that aims at providing theological information through correct sources and correct methods. It is obvious that the theological education acquired through correct sources and methods contribute to physical, spiritual, emotional and intellectual developments of individuals. Sufficient and efficient theological education affects individuals' perception of events and their behaviours. In this study, we have aimed at whether theological education affects a mother's levels of religious coping strategies while coping with physical and psychological problems during gestation process. The method of our study is a quantitative method: correlational survey method. The database of our questionnaire that consists of demographic questions, questions of theological education and scale of religious coping strategies have been analysed through SPSS program. 131 people have been included in our questionnaire and non parametric tests have been applied as the data obtained is non-normal. Tests of Man-Whitney U and Kruskal Wallis H have been used. As a conclusion of our survey, reasonable outcomes have been obtained between scales of religious coping strategies and the variables of family type, getting trained once in a quran course, having elective theological course and risk of miscarriage.