Üniversite öğrencilerinin kendilerine ve ebeveynlerine yönelik bilişsel kurgularının çocukluk çağı örselenmeleri ve affetme açısından incelenmesi
The investigation of university students' cognitive constructs towards themselves and their parents in terms of childhood trauma and forgiveness
- Tez No: 639190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METEHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı örselenmeleri, affetme, bilişsel kurgu, repertuar ağı tekniği, Childhood trauma, forgiveness, cognitive construct, repertory grid technique
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kendilerine ve ebeveynlerine yönelik bilişsel kurgularının çocukluk çağı örselenmeleri ve affetme açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çoklu vaka analizi olarak tasarlanan araştırmada bilişsel kurgular repertuar ağı tekniği ile incelenmiştir. Ayrıca örselenme ve affetme düzeyleri düşük, orta veya yüksek olan dokuz gruptan elde edilen veriler kıyaslanmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu Çukurova Üniversite'sinde öğrenim gören 289 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği ve araştırmacı tarafından ön çalışma ile oluşturulan Repertuar Ağı Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi ise SPSS 22 ve İdiogrid 2.4 programları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda ulaşılan bulgulara göre öz-değerler bir grupta orta düzeydeyken sekiz grupta düşük düzeydedir ve ben elementi öz-kimlik grafiğinde tüm gruplarda ikircikli alanda bulunmaktadır. Öz elementler ve sosyal öz elementlerinin kişisel yapılarla ilişkilendirilmelerine göre grupların tamamında katılımcılar hem kendilerini olumsuz algılamakta hem de başkalarının gözünden olumsuz olarak değerlendirmektedir. Bir başka bulguya göre ben, anne ve ideal anne elementleri çoğunlukla birbirlerinden uzak olarak konumlandırılmıştır. Katılımcılar annelerini kendilerine uzak algılamakla birlikte annelerini ideal anne imgelerinden de uzak olarak görmektedir. Ayrıca çocukluk örselenme düzeyi yüksek olan gruplarda katılımcılar annelerini daha çok olumsuz biçimde algılarken çocukluk örselenmeleri düzeyi düşük olan gruplarda bulunan katılımcılar annelerini daha çok olumlu biçimde algılamaktadır. Baba ve ideal baba elementleri ise örselenme düzeyleri yüksek olan gruplarda örselenme düzeyleri düşük olan gruplara göre daha yakın olarak ilişkilendirmiştir. Örselenme düzeyleri daha yüksek olan katılımcılar babalarını kendilerine daha yakın algılamaktadır. Ben, baba ve ideal baba elementleri de tüm gruplarda birbirlerinden uzak konumlandırılmıştır. Tüm gruplardaki katılımcılar, ideal baba imgelerini de kendilerinden ve babalarından uzak görmektedir. Bununla birlikte örselenme yaşantıları düzeyi yüksek ve orta olan gruplardaki katılımcılar örselenme düzeyi düşük olan gruplardaki katılımcılara göre babalarını daha olumsuz biçimde algılamaktadır. Son olarak öz-kimlik grafikleri incelendiğinde ise anne ve babanın algılanma biçimlerini destekleyen bulgular olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, öz-değer ve ben elementi ile kişisel yapıların ilişkileri hakkındaki bulgulara göre, örselenme düzeyinin düşük ve affetme becerisinin yüksek olmasının benlik saygısı ile öznel algılara olumlu etkileri görülmemektedir. Buna karşın, düşük benlik saygısı ve olumsuz öznel algılarda örselenme düzeyinin yüksek ve affetme becerisinin düşük olmasının katkısı olabilir. Ayrıca ebeveynlerin bilişsel temsillerinde affetme düzeylerine göre farklılık görülmemektedir fakat örselenme düzeyi yüksek olan katılımcılar örselenme düzeyleri düşük olan katılımcılara göre anne ve babalarını daha olumsuz olarak algılamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine university students' cognitive constructs towards themselves and their parents in terms of childhood trauma and forgiveness. In the study designed as multiple case analysis, cognitive constructs are analyzed with repertory grid technique. Also, the data obtained from nine groups whose trauma and forgiveness levels are low, medium and high are compared. The sample group of the study consists of 289 students studying at Çukurova University. As the data collection tools; Childhood Trauma Questionnaire, Heartland Forgiveness Scale and a Repertory Grid Technique created by prestudy were used. The analysis of the data was carried out with SPSS 22 and Idigroid 2.4. According to the findings reached at the end of the study, eigenvalues are in a low level in eight groups while they are in a medium level in one group and self elements in self-identity graphic exists in ambivalent area in all groups. According to the correlation of self elements and social self elements with personal constructs, the participants in all groups perceive both themselves negative and are valued negative by other people. According to another finding, self, mother and ideal mother elements are mostly located far from each other. Though the participants perceive their mothers as far from themselves, they assume that their mothers are away from ideal mother image. In addition, the participants in the groups who have high level of childhood trauma sense their mothers as negative while the participants in the others have lower level of childhood trauma assume their mothers more positively. On the other hands, father and ideal father elements are correlated more closely in the groups having higher trauma level than the ones having lower trauma level. The participants having higher level of trauma perceive their fathers closer to themselves. Self, father and ideal father elements are located far away from each other in all groups. Also, the participants in all groups consider ideal father image far from themselves and their fathers. In addition, the participants in the groups having higher and medium level of trauma perceive their fathers more negatively in contrast with the others having low level of trauma. Finally, when self-identity graphics are examined, it is seen that there are findings that support the perception forms of mother and father. As a result, according to the findings about eigenvalue and self element with the relation personal beings, having low level of trauma and high level of forgiveness does not have positive effect on self esteem and self-perceptions. On the other hand, high level of trauma and low level of forgiveness may have contribution to low level of self-esteem and negative self-perceptions. Also, there is no difference in terms of forgiveness levels in parents' cognitive representations but the participants having high level of trauma perception their mother and father more negatively than the others having low level of trauma in contrast.