Avrupa Birliği'nde ulaştırma politikaları ve lojistik uygulamaları: Malta ve Türkiye'nin uyumu, performansı ve işbirliği olanakları
European Union transport policy & logistics implementations: Performance, potential cooperation opportunities & cohesion of Malta and Turkey
  1. Tez No: 639236
  2. Yazar: HANDE ÖZKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKAY ÖZERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu, Ulaştırma Politikası, Lojistik, Kara, Demiryolu, Deniz, Havayolu Taşımacılığı, Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları, European Union, European Comission, Transport Policy, Logistics, Road, Rail, Sea, Air Transport, Trans-European Transport Network
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle uluslararası ticaretin artan rekabet koşulları, ülkelerin ayakta kalabilmek ve ekonomik büyüme sağlamaları için belirli politikalar geliştirmelerini zorunlu kılmıştır. Bu noktada, çalışmanın temelini oluşturan ulaştırma ve lojistik sektörünün dinamik yapısı ve sektörün ülke ekonomilerine önemli etkisi sebebiyle ülkelerin verimli bir ulaştırma politikasına sahip olmalarını gerekli hale getirmiştir. Avrupa Birliği (AB), üye devletlerin iktisadi ve siyasi entegrasyonu sağlamak, çevresel ihtiyaçlarına yanıt vermek, ekonomilerinin kalkınması hedefiyle ortak bir ulaştırma politikası belirlemiştir. Bu ulaştırma politikasına göre, entegre ve ortak bir pazarda rekabetçi bir ulaştırma sistemi olmalıdır.Çalışmanın amacı, AB ulaştırma politikasının oluşum sürecini, temel normlarını ve prensiplerini ve AB'de gerçekleştirilen lojistik faaliyetlerin mevcut durumunu incelemektir. Söz konusu politikaların incelenmesi neticesinde, AB üye ülkesi Malta'nın ve Birliğin aday statüsünde olan Türkiye'nin mevcut lojistik durumu ve AB ulaştırma politikalarına uyumu değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda, iki ülkenin de bazı zorluklarla karşı karşıya olduğu ve iki ülkenin de AB ortak ulaştırma kurallarına uyum sağlayarak, hem ülke içi hem de uluslararası ticarette ayakta kalabilmek, uluslararası işbirliği ve hareketliliğin sağlanması için etkin ve verimli bir ulaştırma politikasına sahip olma gerekliliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In contemporary globalized world, development of a strong transport policy is obligatory for countries in order to survive within the increasing competitive conditions of the international trade system and to achieve a stable economic growth. Consequently, having an efficient transport policy has become a certain necessity due to the dynamic structure of the transportation and logistics sector that forms the basis of this study and due to the major impact of the sector on the country's economy. European Union (EU) has developed a common transport policy with the aim of achieving economic and political integration of member states, responding to the environmental needs and developing the economies. According to aim of the EU, a competitive transportation system must exist wıthin an integrated and common market. The main purpose of this study is to examine the development the process of EU transport policy, its norms and basic principles, and the present status of logistics activities carried out in the EU. After the analysis of this policy, the current logistics policies and practices of Malta; an EU member state and Turkey; a candidate country for the EU, were evaluated in terms of their cohesion to the EU level policies and their places within this policy area. As a result of this evaluation, it was concluded that both countries have been facing some difficulties. Therefore, they have to implement an effective and efficient transport policy in order to survive within both domestic and international trade and ensure international cooperation and mobility by adapting to the EU common transportation rules.