Hekimin görevi kötüye kullanma suçu bakımından cezai sorumluluğu
Criminal liability of physicians for the crime of misconduct
  1. Tez No: 639237
  2. Yazar: GÖZDE HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANDİDE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim, Tıbbi Müdahale, Malpraktis, Görevi Kötüye Kullanma Suçu, Hekimin Cezai Sorumluluğu, Phycians, Medical Intervention, Malpractise, Misconduct, Criminal Liability of Physcians
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Sağlık hukukunun bir alt dalı olan tıp hukuku; her derece sağlık çalışanlarının, sağlık kurumlarının ve sağlık hizmeti alan vatandaşların hak, yükümlülük ve cezai sorumluluklarını ortaya koymaktadır. Ancak tıp hekimleri uygulama bakımından en fazla yükümlülük alan grubu oluşturmaktadır. Malpraktis olarak hukuk literatürüne giren tıbbi uygulama hatalarındaki cezai yükümlülüklerinin hastaların yaşam ve vücut bütünlüğünü koruma haklarına zarar verdiği durumlarda, tıbbi hizmet sunumu içerisinde bilinçli ya da bilinçsiz tıbbi mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma hekimlerin tıbbi uygulama hatası yaratmalarından kaynaklanan cezai yaptırımlarının içerisinde yer alan görevi kötüye kullanma suçu bakımından ele alınmaktadır. Bununla beraber, hekimlerin uyguladığı tıbbi müdahalenin hukuka uygunluk koşulları da ayrı bir başlıkta ele alınmıştır. Ancak bu konuda özel hukuk ve idare hukuku gibi alanlar inceleme harici olarak bırakılmıştır. Bu tez kapsamında; tıp hekimlerinin mesleki kusurlarından ötürü görevi kötüye kullanma suçuna yönelik düzenlemeler ve cezai sorumlulukları üç bölümde ele alınmış olup; birinci bölümde tıbbi müdahalenin hukuk düzenindeki yeri incelenmiş, ikinci bölümde ise görevi kötüye kullanma suçuna ilişkin kanun, kanun gerekçesi, yönetmelik ve Yargıtay içtihatlarının bazı durumlarda birbiriyle çeliştikleri ortaya çıkartılmış ve konuyla ilgili önemli hukuksal eksikliklere yer verilmiş, benzer suç tipleri kıyaslama yapılmış ve son bölümde de soruşturma usulleri, görevli ve yetkili mahkeme, yaptırım ve zamanaşımına yer verilmiştir. Bu çalışmada doktrinde yer alan farklı görüşlere yer verilerek mevzuat hükümlerinde yer alan belirsizliklere açıklamalar getirilmiş devamında mukayeseli hukukta karşılık gelen düzenlemelere ilişkin benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Medical law, a sub-branch of health law; It reveals the rights, obligations and criminal responsibilities of healthcare professionals, health institutions and citizens receiving health care services. However, medical practitioners constitute the group with the highest liability in terms of implementation. Conscious or unconscious medical grievances arise in the provision of medical services in cases where criminal obligations in medical practice errors, which enter the legal literature as malpractice, harm patients' right to protect life and body integrity. This study is dealt with in terms of crime of abuse of office, which is among the criminal sanctions resulting from physicians creating medical malpractice. However, the legal compliance conditions of the medical intervention applied by physicians are also discussed in a separate heading. However, areas such as private law and administrative law are left out of the investigation. In this thesis; regulations and criminal responsibilities of medical physicians for the crime of misconduct due to their professional defects are discussed in three sections; In the first part, the place of medical intervention in the legal order has been examined, in the second part, the jurisprudence of the law, law justification, regulation and Supreme Court has been revealed that some contradictions have been found about crime of misconduct and important legal deficiencies have been included, compared with similar crime types and then in final part, investigation procedures, officers and the competent court, sanction and timeout. In this study, different explanations in the doctrine have been included and explanations have been made for the uncertainties in the provisions of the legislation.